Jedan je rođendan

Vedrana Kulaga Simić

U i uz Republiku Srpsku stasale su mnoge generacije. Neki su rođeni kada i ona, dio se već tada radovao školskim danima i novim radnim pobjedama, a treći, stavljajući sebe na posljednje mjesto, čekali prve linije fronta da bi svima podarili bezbrižno djetinjstvo i izborili slobodu.

Srpska je nastala u preteškom poglavlju još teže istorije ovog podneblja. Na hiljade i hiljade boraca, ustalih za slobodu u koju su vjerovali i za koju su živjeli, nikada se nisu vratili na kućni prag.

Meci u naletu su kosili očeve, sinove jedince, rođenu braću na putu kojim su krenuli, mine raznosile, a geleri ciljali u srce, dok su im djeca, majke, supruge, sestre i drugi čekali dobre vijesti sa ratišta, ali...

Spisak poginulih vojnika je predug i prema njima Srpska i svi koji danas i sutra budu njome rukovodili imaju najveću obavezu. Da je sačuvaju, da čuvaju dan kada je odlučeno da je ona uslov za slobodu kojoj svako teži.

Taj dan je 9. januar. I to svi znaju. I oni koji ga godinama slave i sjećaju se svih prvaka koji se nisu vratili u zagrljaj najmilijima i oni koji čine sve da bi ga osporili i zauvijek izbrisali sa stranica istorije.

Republika Srpska je tada rođena. Taj dan je njen rođendan. Kasnije je rasla, čuvana i došla na korak do 30. rođendana. To je njen datum. To je dan koji su potvrdili njeni građani na referendumu. I šta o tome više da se priča? Šta?

Dokle više da se poseže, na bilo kojoj adresi, pitanje 9. januara? To je dan koji je jednom upisan u istoriji i nema pomjeranja. Ne može niko da mijenja dan kada je rođen, ne može biti ni mlađi ni stariji, iako bi možda volio.

Jedan od njih je upravo 9. januar. Rođendan koji je toliko puta osporen, a koji i dalje živi, jer znači ovom narodu i živjeće ako ga se bude držao. I vjerujem da bi svaki put, u miru i za mir, stanovnici Srpske rekli ponovo da je 9. januar dan Srpske, jer je tada nastala i to ni velike sile, koje su sve mijenjale, ne mogu da promijene, a oni koji su na pozicijama u Srpskoj moraju da čuvaju taj datum, jer je temelj svega.

O 9. januaru se ne polemiše. Taj dan se ne mijenja, već se taj datum poštuje i brani kada treba, a sve da bi opstao, jer nema drugog prvog rođendana.

Srpski narod s obje strane Drine ima dosta važnih istorijskih datuma. I treba da ih poštuje, kao što i ostali narodi imaju svoje, i niko nikome ne treba da brani da ih se sjeća.

Neke od najvažnijih poruka srpskom narodu stižu upravo svake godine oko 9. januara. Čuje se da nije uzaludna bila volja vojnika i naroda za slobodom, da je Srpska ponosna i za sva vremena. Jedan od uslova za to je i čuvanje dana kada je nastala. ++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana