Jedan dan za nestale

Dijana Dujić

I još jednog 30. avgusta obilježen je Međunarodni dan nestalih, kada porodice, organizacije i udruženja ukazuju na ovaj, već dvije decenije, nerješiv problem.

Iz Republike Srpske odavno su ukazali na probleme. Kao i prethodnih godina, porodice nestalih Srba poslale su jasnu poruku: Dosta je poniženja i uvreda za srpske žrtve i porodice. Nažalost, umjesto da nadležni svih 365 dana tragaju za posmrtnim ostacima srpskih žrtava, samo tog 30. avgusta čuje se glas da se među nestalima nalaze Srbi.

Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na Ozrenu čuli su se vapaji majki, očeva, supruga, sestara, braće, djece koji se već skoro dvije decenije pitaju: Gdje je moj sin, muž, brat, otac, majka?

Pitamo se svi, ali ne i oni koji bi trebalo da se bave traženjem nestalih. Šta radi Institut za nestala lica BiH?

Prethodne četiri godine rada ovog instituta sve su rekle. Identifikovana su samo 102 nestala lica sa spiska Republike Srpske. Posebno je deprimirajući taj podatak za porodice, jer to je samo šest odsto od ukupnog broja nestalih i sasvim je logično pitanje kada će biti pronađeno i identifikovano još 1.689 srpskih žrtava.

Jasnom matematičkom računicom, ukoliko se nastavi ovakvim intenzitetom, trebaće čak 50 godina da se obavi ekshumacija i identifikacija nestalih Srba. Pa, članovi porodica nestalih neće doživjeti da im pronađu kosti najmilijih, a to žele. Žele svoje najmilije da sahrane, da počivaju u miru, žele da im dolaze na grob, donose cvijeće i pale svijeće.

Šta rade Institut, Sud i Tužilaštvo BiH? Da li znaju šta je pravda i pravednost? Politikantstvo, komercijalizacija, korupcija, nažalost, sinonimi su za Institut za nestala lica BiH.

Ili će porodice srpskih žrtava stvarno čekati 50 godina da pronađu i sahrane posmrtne ostatke svojih najmilijih? Da li će odgovorni i nadležni konačno početi da pravedno rade svoj posao? Opet je sve na čekanju. Čeka se dvadeset godina. Da li porodice nestalih Srba imaju još strpljenja da čekaju i trpe poniženja? Možda, jer izgleda, ništa drugo im za sada i ne preostaje, već samo nada da će uskoro i oni i kosti njihovih najmilijih dobiti smiraj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana