Javno-tajne nabavke

Vedrana Kulaga Simić

BiH muku muči sa brojnim problemima, a u vrhu liste su postupci javnih nabavki koji su u većini slučajeva sve, samo ne javni.

Nevladin sektor godinama upozorava na to da su postupci javnih nabavki obavijeni velom tajne, da ugovore mahom zaključuju u „četiri oka“ i da su zakonske odredbe mrtva slova na papiru.

Najnoviji izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH, u kojem je napravljen presjek onoga što su nadležni radili u proteklih nekoliko godina, pokazao je da mnogi nisu dorasli povjerenim zadacima.

Činjenica da gotovo 90 odsto nabavki nije ni počelo kada je trebalo, odnosno kada je planirano, sasvim dovoljno govori o tome šta i kako pojedinci rade. I ko sve prima izuzetno dobru platu iz džepova svih građana ove zemlje.

Objelodanjen je pregršt propusta i nevjerovatnih situacija koji su zabilježeni u postupcima javnih nabavki, pa i to da su neki dali sebi za pravo da pišu nova pravila u nadi da će njima izbrisati svoje greške.

Ključna činjenica u svemu je, ipak, da je u proteklom periodu malo toga učinjeno da bi oni koji su počinili te greške dobili kaznu kakvu zaslužuju. Moralnu i novčanu. Međutim, odgovornosti nema ni na vidiku.

Porazno je da godinama gledamo iste i slične propuste, a da se priča na kraju svede na to da nekome samo bude skrenuta pažnja da tako ne može i ne smije da radi ubuduće. I šta mi od toga imamo, osim nastavka loše politike upravljanja tim izuzetno važnim i vrijednim poslovima.

U postupcima javnih nabavki vrte se milioni maraka i to milioni građana ove zemlje, a niko nije ozbiljnije odgovarao za novac koji je otišao niz vodu. I zato imamo ovo što imamo danas.

Revizori su objavili podatke do kojih su došli analizom u nekoliko institucija, ali jasno je da je uzorak validan jer gotovo da nema institucije na tom nivou koja nije upozorena na potrebu poštivanja Zakona o javnim nabavkama BiH u redovnim godišnjim izvještajima revizije.

Ta upozorenja su, ipak, po svemu sudeći, kao i sam zakon, samo slova na papiru. I tako će biti sve dok jednom neko ne bude kažnjen za greške i malverzacije u postupcima nabavki kako i dolikuje.

Grešaka uvijek ima, i to je jasno, ali one su u ovoj priči na korak od toga da postanu nepisana pravila kojih će se svi, za razliku od ovih pisanih, pridržavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana