Javno-privatni vozni park

Vedrana Kulaga Simić

Brojne privilegije u kojima svakodnevno uživaju oni koji su na funkcijama u ovoj zemlji mnogim običnim smrtnicima su nedostižne i u snovima i maštarijama.

O enormnim platama i naknadama za sve i svašta ispričane su mnoge priče i ponavljane kritike, a na toj listi je i upotreba službenih vozila. Vozni park institucija BiH ima više od 3.500 automobila i njihova vrijednost premašuje 25 miliona maraka, a poduža je lista onih koji se godinama neograničeno vozikaju na račun poreskih obveznika ove zemlje. Kakva god da je, nije to normalno.

Mnogi će reći da je BiH siromašna zemlja, što je i tačno, ali je tačno da se pojedinci previše rasipaju, čak i sa onim što im po zakonu sljeduje. Klasičan primjer za to je upravo upotreba službenih vozila, koja godišnje iz kase izvlače desetine miliona maraka, a nalazi revizije su pokazali dokle su ministri, njihovi zamjenici i savjetnici, direktori i njihovi saradnici i ostali u armiji činovnika stigli na račun države. A stizali su daleko.

Službenim vozilima neki su odlazili na godišnje odmore, duže i kraće relacije, neformalne sastanke, kafe i ko zna gdje sve ne, a da pri tome nisu potrošili ni marku iz svog džepa. Da takvoj bahatosti ne smije biti mjesta među onima koji su na funkcije, direktno ili indirektno, došli zahvaljujući glasovima birača, odnosno naroda kojem bi trebalo da služe, godinama je upozoravano sa svih strana. Apeli i vapaji stigli su do njih tek prije tri godine, kad je napravljen pravilnik kojim je regulisana upotreba i nabavka službenih vozila, ali je i poslije toga ostalo nejasno ko i kada može da ima vozila 24 časa dnevno.

Nakon što su revizori krajem prošle godine upozorili baš na taj propust u Ministarstvu finansija i trezora BiH su pripremili dopunu pravilnika koji predviđa da te stvari u instituciji reguliše šef posebnim aktom. Na tim šefovima je ubuduće odgovornost za taj dio trošenja novca poreskih obveznika i treba se nadati da će, barem ovaj, zadatak ispuniti kako treba, ne tražeći nove zaobilaznice propisa.

Ranije zaobilaznice odnijele su milione koji su mogli biti pametnije potrošeni, a ne bačeni na gorivo, gume i servise za službena vozila, da bi se oni koji gotovo ništa i ne plaćaju iz svog džepa mogli i voziti po cijeli dan na leđima naroda. Svaki od njih može sebi priuštiti fin, lični "autić". Zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana