Javne nabavke

Vedrana Kulaga Simić

Javne nabavke u BiH godinama su problem koji uviđaju mnogi ne samo u ovoj zemlji već i mnogo dalje od njenih granica.

U brojnim izvještajima domaćih i stranih institucija koji su ugledali svjetlost dana proteklih godina ukazano je na činjenicu da je korupcija u BiH na veoma visokom nivou i da je posebno pustila korijenje upravo u procesima koji se zovu javne nabavke.

Kao što im samo ime kaže, one bi trebalo da budu javne, ali smo svjedoci da je praksa mnogo drugačija od teorije. I tako već godinama.

Godišnji i periodični izvještaji Agencije za javne nabavke BiH ukazuju da ugovorni organi milionske poslove prečesto zaključuju daleko od očiju javnosti, u četiri oka, iako je sada više nego ikada, jasno precizirano kada se može pristupiti pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Isto tako, svima koji su dio procesa javnih nabavki poznato je da je taj postupak najnetransprarentniji i da bi ga trebalo minimalno koristiti. Podaci za prošlu godinu pokazuju da toga, izgleda, nisu svi svjesni ili da, sa druge strane, takve preporuke neke svjesno izbjegavaju. Jer postoji još mnogo ugovora o nabavci robe i ko zna čega koji su sve samo ne javni.

Na takve i slične stvari godinama upozoravaju iz Evropske komisije kroz svoje izvještaje o napretku BiH, podvlačeći da je napravljen iskorak, ali da smo i dalje daleko od cilja.

Istina je da je ukupan iznos "spornih" ugovorenih poslova u prošloj godini manji u odnosu na prethodne godine, ali je i dalje, za zemlju kao je BiH, veoma veliki.

Jer u ovom slučaju pričamo o stotinama miliona maraka, ali dodatno brine činjenica da to možda i nije konačan iznos. Da je on, pak, veći nego što pokazuju posljednji podaci koje je objedinila Agencija za javne nabavke BiH jer svi ugovorni organi još nisu ušli u zajednički registar.

To je jedna od stvari na kojima moraju poraditi nadležni u ovoj zemlji ako žele da sa BiH bud "skinut" epitet zemlje sa izuzetno velikim stepenom korupcije i zemlje u kojoj su javne nabavke samo javne po svom nazivu.

Nijedna zemlja na svijetu nije imuna na korupciju i sporne poslove koji se zaključuju direktno, bez poštovanja pravila i procedura. Izuzetak nije, naravno, ni BiH, ali svima je jasno da se mora popraviti stanje kada je riječ o javnim nabavkama.

Ugovorni organi moraju pokazuju više svijesti, a nadležni uraditi sve što je u njihovoj moći da nabavke u BiH stvarno budu javne, a ne samo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana