"Javne" nabavke

Vedrana Kulaga Simić

Procesi javnih nabavki u BiH su jedna u nizu oblasti koje "bježe" iz zakonskih okvira na mnogim poljima.

Godišnji izvještaji o sprovedenim postupcima nabavki, kao i njihova analiza potvrđuju da veliki broj ugovornih organa koriste izuzetke u zakonima i pretvaraju ih u pravila daleko od očiju javnosti.

Javne nabavke u BiH su daleko od javnih. Iako mnogi tvrde da je situacija koliko-toliko popravljena u odnosu na ranije godine, ne kriju da je slika još iskrivljena i da je potrebno dosta, dosta posla završiti.

Rukovanja u četiri oka je uvijek bilo i biće, ali sve mora da se svede na najmanju moguću mjeru, na statističku grešku, ako ova zemlje želi da napreduje, razvija se i obezbijedi čvrste i stabilne temelje za buduća pokoljenja.

Nije korupcija u javnim nabavkama boljka samo BiH. I druge, razvijenije zemlje u regionu i šire muče muku, ali ova naša treba da gleda svoja posla i ugleda se na one koji daju sve od sebe da procese javnih nabavki svedu u zakonske okvire i da opravdaju taj epitet "javni" koji već nose ti poslovi.

Za sada to nije slučaj, a to su ponovo prepoznali i nadležni u Evropi koji se bave stanjem u BiH. Ukazano je kojim putem treba ići, a dobar dio tog puta znaju i domaći stručnjaci, kao i oni kojima je u opisu posla nadzor nad sprovođenjem javnih nabavki.

Svi bi trebalo da se maksimalno posvete tome kako bi BiH izašla na pravi put i kako bi se stalo u kraj zaključivanju poslova u četiri oka i kako kome odgovara, mimo zakona, muljanjem i trpanjem miliona maraka u privatne džepove.

Koliki su problem javne nabavke iz godine u godinu ukazuju i revizori u godišnjim revizorskim izvještajima. Malo koja od institucija, ne samo na nivou BiH, nije prošla kontrolu bez preporuke ili upozorenja da moraju poštovati odredbe Zakona o javnim nabavkama u BiH.

To dovoljno govori o tome kakva je slika na sceni i da nadležni u ovoj zemlji moraju dobro za zasuču rukave i posvete se poslu za koji su i plaćeni.

Ta odgovornost nije samo na Agenciji za javne nabavke BiH, već i na mnogim drugim institucijama, ugovornim organima i svim pojedincima koji učestvuju u tim poslovima.

Ljestvica javne odgovornosti mora biti podignuta na znatno viši nivo, kao i sankcije za sve koji odluče da izuzetke, mimo zakona, u svojim poslovima pretvaraju u pravila - dobra po njihov džep, a na štetu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana