Javne nabavke

Vedrana Kulaga Simić

Zakoni se u normalnim zemljama donose da bi regulisali postupanje u određenim oblastima, da bi odredili šta se smije, a šta ne i da bi propisali kako da se postupa sa onima koji ne poštuju pravila.

Zakon je akt koji se u BiH najmanje poštuje, a dokazuje to i bezbroj primjera. Jedan od zakona koji u većini slučajeva u BiH nije ispoštovan je Zakon o javnim nabavkama.

Zato nije čudna konstatacija i nadležnih institucija i onih s druge strane, odnosno pravnih i fizičkih lica, da ovaj zakon jednostavno nije dobar.

Kakav, takav, zakon je zakon i treba da se poštuje, ali se u BiH svi izvlače na to što je loš, pa im to predstavlja opravdanje za nepostupanje po njemu.

Tako je lani od 2.000 subjekata koji podliježu primjeni ovog zakona više od četvrtine bilo van tog sistema.

Evidentirane su mnogobrojne nepravilnosti, a nabavke su se realizovale u četiri oka.

Nerijetko se u institucijama BiH nabavljalo sve i svašta, bez realne potrebe i svrhe, a bez javne objave jer je "hitno".

Analiza je pokazala da zahtjevi za "hitnošću" određenih nabavki takođe nisu po zakonu.

Tu nije kraj nepravilnostima i cijene tenderskih dokumentacija bile su višestruko više nego što je po zakonu određeno. Postupci za nabavke su bezbroj puta otvarani, zatvarani, iako prethodni nisu do kraja dovedeni.

Još poraznije je to što ponuđačima često nije dopušteno da se žale, a kamoli da se njihove žalbe uvaže, a nabavke su nastavljanje i tokom procesa žalbe...

Tako je cijela priča u vezi sa javnim nabavkama u institucijama BiH i trošenjem novca poreskih obveznika već odavno u BiH izgubila svaki smisao.

Nakon što se godinama izrađivao, blokirao, te upućivao u proceduru usvajanja, novi Zakon o javnim nabavkama je konačno usvojen ove godine. On bi trebalo bolje da reguliše ovu oblast, da uvede red i koliko-toliko omogući transparentnije nabavke i trošenje budžetskih para.

Pitanje koje ostaje je ko će odgovarati za dosadašnje kršenje zakona. Vjerovatno niko, kao i mnogo puta do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana