Javne nabavke

Svjetlana Šurlan

Iz godine u godinu se ponavlja kako se Zakon o javnim nabavkama u BiH krši na sve moguće načine, kako je loš, te kako niko zbog toga ne odgovara, ni oni koji ga krše, a ni oni koji su ga kreirali.

To nikako nije opravdanje da uz sve postoji još i Agencija za javne nabavke BiH, koja bi trebalo da ispravi sve pomenute nepravilnosti. Tako bi trebalo, međutim kako to obično biva u BiH, ništa nije kako treba, pa ni rad ove agencije.

Da je riječ o jednoj od mnogobrojnih institucija za zapošljavanje podobnih, a uzimanje nadležnosti entiteta, potvrđeno je i ovaj put.

Agencija za javne nabavke BiH ima oko dvadesetak zaposlenih koji, ni manje ni više, ne rade ništa. A za to ništa su, naravno, enormno plaćeni.

Iznos od oko 2.000 maraka, koliko u prosjeku iznosi plata zaposlenog radnika u Agenciji, je i te kako visok u odnosu na prosječnu platu u BiH.

Osnovnu stvar koju su u Agenciji morali da urade, a što je i sama smisao postojanja te institucije, bilo je da naprave evidenciju onih koji ugovaraju poslove i sklapaju ugovore o javnim nabavkama.

Sramota je da se potroši više od 800.000 maraka javnog novca, a da se taj posao ne uradi.

Iako je druga institucija BiH, Kancelarija za razmatranje žalbi, podnijela 13 krivičnih prijava zbog nezakonitih javnih nabavki kojima su budžeti oštećeni za 21,4 miliona maraka, ništa nije preduzeto.

S druge strane, oni koji ugovaraju poslove na račun države, te tako izvlače, ko zna gdje i kome, milione maraka iz budžeta, ne brinu se previše što svi kritikuju zakon i spominju kriminal u ovoj oblasti.

Oni i dalje rade po svom, te se kroz korupciju u javnim nabavkama u privatne džepove godišnje slije, ni više ni manje, nego oko 700 miliona maraka.

Najveću odgovornost za nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama svakako nose Agencija i pravosudne institucije, koje su, svjesno ili ne, stale u odbranu korumpiranih osoba u cjelokupnom sistemu nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana