(Javne) nabavke

Vedrana Kulaga Simić

Da su kod nas apsurdi i nelogičnosti svakodnevna i uobičajena pojava, pokazuje i to da nešto što u svom nazivu ima riječ javno uopšte ne mora da bude takvo, a da institucije koje treba da se staraju za to da se poštuje zakon, uopšte ne moraju da ga poštuju.

Naime, još jedna (za neupućene: ko zna koja po redu) analiza stanja u oblasti javnih nabavki pokazala je, između ostalog, da se drastično povećava broj ugovora sklopljenih direktnim pregovorima, bez objave tendera. Dakle ne javno.

Što je još gore, pokazala je ta analiza, koju je sprovelo udruženje "Tender", da su najveća prepreka za uspješno sprovođenje javnih nabavki upravo oni koji je trebalo da se pobrinu za to da ovaj posao bude uspješan i u okvirima zakona. A to su Agencija za javne nabavke, Kancelarija za razmatranje žalbi i Sud BiH, "koji su svojim neefikasnim i nezakonitim radom stali u odbranu korumpiranih pojedinaca iz institucija i učesnika na tenderima".

Najveći doprinos cvjetanju korupcije je, pokazuje analiza, nesebično dala Agencija za javne nabavke, koja, ne samo da ne čini ništa da se ova oblast uredi, već "učestvuje u otvaranju novih prostora neprimjerenim izmjenama zakona, koje su omogućile još veće zloupotrebe na koruptivnoj osnovi".

Skromna nije ostala ni Kancelarija za žalbe BiH, ali šta reći za instituciju koja je i suviše zauzeta svojim unutrašnjim nesuglasicama između članova. Možda samo to da konačno neko treba da stane na kraj nedisciplini i haosu koji vladaju u njoj, da bi konačno počela da radi ono za šta je i formirana.

Sud BiH je, naravno, nastavio svoju tradiciju.

Možda bismo mogli i da razmišljamo o tome da ubuduće govorimo samo "nabavke"? Ono "javno" odavno je postalo suvišno, nepotrebno i neprilično, jer zaobilaženje odredbi Zakona o javnim nabavkama postaje pravilo, za koje, izgleda, ne postoje ni izuzeci, a sve s ciljem bogaćenja pojedinaca.

Revizorski izvještaji su nebrojeno puta pokazali koliko se u BiH poštuje Zakon o javnim nabavkama, a koliku korist od toga izvlače pojedinci, koji zadovoljno trljaju ruke, jer nadležni organi ili ne znaju kako ili neće da odreaguju.

Sistem javnih nabavki se mora dovesti u red, korupcija sasjeći u korijenu, a za one koji su kršili odredbe zakona mora biti izrečena odgovarajuća kazna. I problem je riješen.

Jer jednom oprošteno samo otvara mogućnost da se iste greške ponove, a to nam je najmanje potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana