Javne nabavke za javnu osudu

Željka Javorac

Krivične prijave protiv šest institucija, dvije novčane kazne, jedna od 500, a druga od 50 KM za godinu, koliko je prošle godine izrekla Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, u društvu u kojem korupcija, samo prema dostupnim podacima, godišnje proguta 800 miliona KM, je smiješan podatak! Nevjerovatan je i vrijeđa inteligenciju svakog imalo pismenog čovjeka u BiH.

Jedino bravo koje Kancelarija može da dobije je za hrabrost da objavi ovakav izvještaj o radu u prošloj godini i objelodani koliko je "posla" obavila.

Dok su oni uredno primali plate i sve ostale naknade za to što su dolazili na svoje radno mjesto, ali očigledno ne i radili, milioni su se slivali u džepove pojedinaca.

Dokaz za ove tvrdnje je i činjenica da je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH i sama kršila zakone i procedure, te pokazala da je duboko politizovana, a ne profesionalna. Tražili su vještačenje u slučaju tendera za nabavku opreme za digitalizaciju, iako po zakonu nisu imali pravo na to i to od nekompetentne institucije, probili su rok za donošenje odluke i zaradili tužbu, koja bi građane BiH mogla skupo da košta, ukoliko bude donesena na štetu Kancelarije.

Takav požrtvovani borac protiv bezakonja i korupcije predložio je i zakon o javnim nabavkama, koji je daleko od dobrog i ne rješava suštinu problema krađe posredstvom javnih nabavki.

Ne znam šta više zaprepaštava činjenica da podatak o stotinama miliona pokradenog novca posredstvom javnih nabavki ne odzvanja onako bi trebalo ili letargičnost nadležnih institucija da se to spriječi. Samo je jedan zaključak, njima i odgovara takva situacija, jer imaju korist od anarhije.

Sama Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, odnosno njen direktor, pojedine odluke najprije javi istom tom Sarajevu, pa onda preduzećima na koje se odnose.

Uvođenje reda u javne nabavke i sprečavanje bezočne krađe javnog novca nije u interesu najvišem političkom vrhu, otuda i imunitet Kancelariji za razmatranje žalbi BiH da paradira i ne miješa se u svoj posao. Inače bi pored broja podnesenih krivičnih prijava bila barem još nula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana