Javna uprava

Svjetlana Šurlan

Neefikasnost, sporost, netransparentnost, zatvorenost i nedostatak pravila nerijetko su odlike javne uprave u BiH.

Nije mali broj primjera da građani mjesecima ne mogu da dobiju najobičnije potvrde, da za određeni izvod iz mnogobrojnih knjiga koje se vode u administraciji moraju da pribave i po više drugih izvoda, potvrda, kao i da uplate različite iznose za to.

Dugi redovi pred šalterima različitih institucija svakodnevna su slika, a dok se nađe ko je za šta nadležan, ljudima često i istekne rok do kojeg treba da završe određenu papirologiju, poslove...

Još češća slika je da u institucijama ima i po nekoliko šaltera zaduženih za jedan posao, a da najčešće radi samo jedan od njih, zbog čega sve ide sporo, iako je broj zaposlenih u administraciji dovoljan da građani ne čekaju ni trena na rješavanje njihovih zahtjeva.

Na neefikasnost i tromost javne uprave često upozoravaju i privrednici, koji na dobijanje određenih dokumenata čekaju mjesecima.

Sve to godinama traje i sve su to razlozi zbog kojih je i pokrenuta reforma javne uprave, koja traje već godinama i na koju se troše milioni maraka.

Ta reforma do sada nije dala očekivane rezultate, a u prilog tome govore i podaci o sprovođenju Strategije za reformu javne uprave, iz čijeg je akcionog plana u prvoj polovini prošle godine u potpunosti riješen tek svaki peti zadatak.

Sigurno je da ni građani, a ni privrednici u proteklom periodu nisu primijetili gotovo nijednu pozitivnu promjenu u radu javne uprave i sigurno je da su neophodne promjene u smislu da ona postane efikasnija, profesionalnija, manje skupa i manje brojna.

Vlasti BiH morale bi da budu svjesne ovog problema i da konačno počnu da rade na njegovom rješavanju. Javna uprava trebalo bi da bude u službi privrede i građana, a ne da im bude teret. Sve dok se ne prizna da službenicima nije potrebna reforma i raznorazne obuke da bi bili efikasniji, već kažnjavanje za neurađen posao, stanje u javnoj upravi neće biti bolje. Sve dok se jasna pravila ne uspostave i dok se ne počnu poštovati, administraciju će i dalje odlikovati neefikasnost, sporost, netransparentnost, zatvorenost...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana