Javna tajna

Goran Maunaga

Tokom posebne sjednice Predstavničkog doma koja je održana u četvrtak uveče i na kojoj su poslanici gotovo četiri sata raspravljali o bezbjednosti i terorizmu u BiH u kompletnoj zgradi Parlamenta BiH internet je bio isključen.

Poslanici u salu nisu mogli unositi mobilne telefone, a morali su čak i pismeno da obavežu da neće iznositi povjerljive informacije sa sjednice.

Raspravljali su, naime, o izvještaju Savjeta ministara BiH o bezbjednosnoj situaciji koji je zatražen poslije terorističkog napada u sarajevskom naselju Rajlovac gdje su ubijena dvojica vojnika i na koji je OBA stavila oznaku tajnosti, što znači da mogu da ga vide samo odabrani.

Sve to naravno, ne bi bilo nimalo čudno ni neobično da upućeni nisu rekli da u tom izvještaju nema nikakvih povjerljivih informacija niti bilo čega što do sada nije objavljeno u medijima.

Nije ovo, nažalost, ništa novo. Takav "medijski" izvještaj, sredinom prošle godine Parlamentu je dostavilo i Tužilaštvo BiH nakon što je Savjet bezbjednosti UN-a otkrio činjenicu da BiH s Avganistanom dijeli drugo mjesto na svijetu po broju podružnica "Al-Kaide".

Ništa sadržajniji nisu bili ni svi ostali sporadični izvještaji koji su nosili oznaku "tajno". Kada bi se oznaka tajnosti skinula, jasno bi bilo da se u njima nije našlo ništa što već nije znao gotovo svaki stanovnik ove zemlje.

Ništa jasno, konkretno u tim izvještajima, po svemu sudeći, neće ni biti.

Jer šta očekivati od izvještaja o terorizmu u zemlji u kojoj Tužilaštvo ne reaguje na informacije o povratku džihadista sa sirijskog ratišta koji nastavljaju da mirno šire radikalne ideje po BiH? U državi u kojoj na sjednici tog značaja nema glavnog tužioca da kaže zašto niko nije odgovarao za terorističke napade u Zvorniku i Rajlovcu ili za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

Za svaku kritiku je to što je jedna obavještajno bezbjednosna agencija najvišeg ranga stavila oznaku tajnosti na izvještaj o terorizmu u kome nema apsolutno ništa novo.

A posebno je zabrinjavajuće to što ovakve stvari ogoljuju istinu da po tom svjetski bitnom pitanju ili nije urađeno skoro ništa, ili su prave informacije ostale svjesno prikrivene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana