Javna propast

Marijana Miljić Bjelovuk
Javna propast

Javna preduzeća Republike Srpske nadležni nastavljaju da guše svojom politikom upravljanja. Rezultat svega je, naravno, krajnje gomilanje dugova i gubitaka. Iako smo mislili da su javna preduzeća probila sve moguće granice zaduženja i stvaranja minusa u poslovanju, oni nas iznenade. I pokažu da mogu mnogo gore.

Tome svjedoče “Željeznice RS” koje su uduplale u 2023. godini gubitak u odnosu na godinu ranije. Napravili su više od 40 miliona maraka gubitka.  I to nikoga ne brine.

Druga opet javna preduzeća, kao što su “Aerodromi Republike Srpske” kriju svoj izvještaj o poslovanju, što bi naš narod rekao, kao zmija noge. Tražili smo rezultate poslovanja toga preduzeća prije mjesec dana, možda i više, ali i dobili odgovor da će isti biti dostupan javnosti kada direktorica tog javnog preduzeća procijeni da je pravi trenutak, ali i dodaše da je moguće da te informacije i ne bude u toku ove godine. Po svemu sudeći i neće. Bližimo se već drugoj polovini godine, a njihova obaveza je bila da do kraja februara naprave presjek kako je ko poslovao i naravno o tome informišu javnost.

I napravili su, vjerovatno, ali tih podataka nema u javnosti, kriju ih, ne objavljuju. Ne razmatraju ih ni akcionari. Možda i razmatraju ali na nekim skrivenim zasjedanjima. Rukovodstvo tog preduzeća ponaša se u najmanju ruku bahato i kao da je “Aerodrome” naslijedilo. Ovdje bi čovjek pomislio da se radi o privatnom, a ne o javnom preduzeću. Sve na to liči. Tako izgleda.

Pored toga na pojedinim adresama pohvalili su se da su poslovali sa dobitkom. Pohvalili, ali rezultat poslovanja kriju, ne otkivaju, drže ga pod ključem. Primjer tome su “Šume Republike Srpske”. Rekoše da su u plusu, ali ne i koliko. Da li je zaista tako i koliko iznosi dobit tog preduzeća nismo dobili odgovor na proslijeđena pitanja koja smo im uputili isti dan kada i preduzeću “Aerodromi RS”. 

Na samo tri adrese možemo zaključiti da je stanje i više nego očajno u javnim preduzećima. Jedni iznose svoje gubitke, drugi ih kriju, dok se treći hvale ali bez konačnog iznosa. I nikoga ne iznenađuje takvo stanje u javnim preduzećima. Glavni krivac za sve probleme bez imalo sumnje je što se godinama nestručni i nekvalifikovani partijski kadar dovodi u direktorske fotelje tih preduzeća. Tu su samo da se uhljebe. Ispromovišu. Naprave dodatnu štetu. I nakon svega budu nagrađeni nekim boljim pa i izmišljenim radnim mjestom.

Teško da se povjeruje, ali i od svega navedenog čak ima gore. Politika je svoje pipke upetljala i tamo gdje nikako ne bi smjela ili ne bi trebalo. I to u Zavod za tranfuzijsku medicinu RS gdje je smijenjen stručni, a postavljen nestručni kadar. I ne, neće biti bolje, ovdje može biti samo gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana