Javna potrošnja

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH ponovo su pokazale svoje apetite u enormnim zahtjevima za novcem koji su dostavile na adresu Savjeta ministara u nadi da će im molbe biti potpisane i da će moći trošiti onoliko koliko običan narod teško može i zamisliti.

U prvi plan iznova izbijaju zahtjevi, ali i planirani izdaci za pokrivanje plata i naknada zaposlenih u 75 institucija, za šta će i idućih godina odlaziti više od 60 odsto novca iz budžeta. Iako je sasvim jasno da je za više od 22.300 radnika postalo tijesno u agencijama, direkcijama, ministarstvima i drugim tijelima, oni najodgovorniji to ne vide i ne odustaju od prijema novih ljudi među kojima će, sudeći po dosadašnjoj praksi, najvjerovatnije biti dosta rodbine i prijatelja.

Umjesto da svi rukovodioci sjednu za sto i sa nadležnima u vrhu vlasti zajedno vide koja od institucija treba, a koja ne ovoj zemlji (što im je teško i možda u desetom planu), oni samo znaju da popišu milione, traže više radnika i čekaju da oni viši od njih daju zeleno svjetlo.

Ni dok čekaju taj odgovor ne bi im palo na pamet ni da taj posao prepuste stručnjacima, ako je njima mrsko da s tim "razbijaju" glavu. Lakše je, ipak, skrštenih ruku sjediti i čekati odobrenje novca.

Bez obzira na brojna upozorenja kako domaćih stručnjaka, tako i međunarodnih finansijskih organizacija, da je javna potrošnja u BiH izuzetno velika i da privreda, ovakva kakva je, ne može da je finansira, nadležni nastavljaju po starom. Broj zaposlenih u administraciji povećava se svake godine, a sa tim i izdvajanja za njihove plate. Ne treba ni spominjati da su one daleko veće od zarada onih koji rade u privredi i koji obezbjeđuju lagodan život onima na državnim jaslama.

Za njihove bruto plate i naknade administraciji na nivou BiH godišnje odlazi više od 600 miliona maraka. Postavlja se logično pitanje - koliko je to godina i koliko plata u privredi?

Ozbiljna analiza opravdanosti postojanja institucija u BiH je i više nego potrebna. Već godinama su mnogi interesi stali na put i još su, nažalost, nepremostiva prepreka da bi se to sve sprovelo u djelo. Pitanje je samo do kada će nejaka leđa privrede moći biti u službi boljeg života administracije koja, kako se čini, ne prestaje da buja. Pogled na stanje sugeriše da koljena odavno već klecaju, a mnogi se prave i gluvi i slijepi i nijemi. Bez opravdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana