Javašluk pravosuđa

Željka Domazet

Neefikasnost i nerad već su godinama epiteti pravosudnih institucija na nivou BiH, njihovih sudija, tužilaca i osoblja koje je svojim zakonom ustoličio visoki predstavnik u BiH.

Milionska budžetska sredstva izdvajaju se godinama, a BiH haraju kriminal, korupcija, terorizam i sve druge pošasti po kojima je ova zemlja prepoznatljiva u svijetu. Svi domaći i međunarodni zvaničnici su već odavno uspostavili dijagnozu za stanje u pravosuđu na nivou BiH konstatujući da je ono najslabija karika ovog društva.

Ako se u ovome svemu ima u vidu činjenica da sudovi i tužilaštva u Republici Srpskoj imaju samo dva puta veći budžet za pet puta više posla, onda je sasvim sigurno da su sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH preplaćeni i da su već odavno postale institucije koje se u prvom redu bore za svoja prava, ali obaveze ne pominju, ako ne moraju.

Ne sporeći pravo sudijama, tužiocima i osoblju da imaju pravo na naknade za prevoz, topli obrok, pa i odvojeni život, u milionskim iznosima koji  za njihov rad izdvajaju poreski obveznici ove zemlje, najracionalnije bi bilo da se napravi racionalna preraspodjela.

Od visokih primanja koja imaju za plate i regrese mogla bi se izvršiti preraspodjela u kojoj će se poštovati i prava koja imaju svi drugi zaposleni u zemlji. No u svemu tome ne smiju se zaboraviti ni obaveze, pa se ni u kom slučaju ne bi dešavalo da enormna primanja imaju sudije i tužioci na nivou BiH koji tokom godine nisu uspjeli podići nijednu optužnicu, niti donijeti ijednu presudu.

Namjerom da se sudijama, tužiocima i osoblju za prevoz, topli obrok i odvojeni život izdvoji godišnje više od milion maraka pravosudni kadar u ovoj zemlji se dovodi u neravnopravan položaj. Ovakvim potezom će biti zaštićeni kao rijetke životinje koje niko neće smjeti pitati zašto ne rade, a  pravosuđe će i dalje ostati najslabija karika ove zemlje.

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana