Javašluk na buretu baruta

Željka Domazet

Da BiH ne zna šta ima od oružja i da ono nije registrovano na valjan način dijagnozu su uspostavili precizni Nijemci.

Za deceniju i više koliko postoji Ministarstvo odbrane i Oružane snage ove zemlje nije uspostavljen nikakav red, nije registrovano i obilježeno oružje, iako te institucije troše enormna sredstva poreskih obveznika ove poharane i razvaljene zemlje.

Osim toga, ovdje se uopšte ne govori o tome koliko oružja ima policija i druge bezbjednosne strukture, a kamoli o tome šta rade krijumčari koji jezde bosanskohercegovačkim bespućima.

Ako u cijeloj ovoj priči imamo i kojekakve radikalne grupe od kojih oni koji bi trebalo da uvedu red okreću glavu, onda nije čudo da se BiH još smatra rizičnim prostorom za sve demokratski uređene zemlje.

Kada se na ovo bure baruta kao mirođija dodaju migranti, za koje u ovoj zemlji ne znaju odakle dolaze i gdje će ih smjestiti, koji im je identitet i kakve su im namjere, ne čudi činjenica da svi oni koji žele da imaju normalan život hrle prema ambasadama i traže glavi spasa.

Nadležni u Ministarstvu odbrane priznaju da oružje nije registrovano na valjan način, ali nemaju odgovora zašto to ranije nije urađeno. Vele da o tome treba pitati one koji su ranije rukovodili i Ministarstvom i Oružanim snagama BiH. Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost pretvorila se u grupu klimoglavaca jer naprosto ne žele da ova oblast bude uređena. Svi se ponašaju kao da svijet počinje od njihovog mandata, a novac se troši, oružje iz BiH se nalazi na kojekakvim prostorima, a svi žmure.

Svi koji imaju duže pamćenje sjetiće se da su red, strogoća, odgovornost i kazna bili epiteti vojske i da tu nije smjelo biti javašluka. U BiH se po svemu sudeći to nagrađuje, pa mnogi koji u ovoj zemlji treba da su iza brave kao nagradu dobijaju različite destinacije i misije po bijelom svijetu. Naprosto kolokvijalno rečeno “čovjek da ostane bez teksta” i da se pomoli Bogu da ga samo on sačuva od ovakvih institucija.

Ne čudno stoga da je krilatica “Gdje prestaje logika počinje BiH” postala njeno drugo ime. Ako u oblasti oružja, municije, magacina i svega što se slilo u ovu zemlju u najskorije vrijeme ne bude uveden reda, BiH će ostati bure baruta koje će čekati samo da neko zapali fitilj. Neka nam je Bog na pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana