Javašluk i radnička prava

Marijana Miljić Bjelovuk

Praksa poslodavaca u RS, koji iz mjeseca u mjesec izbjegavaju da plaćaju doprinose za radnike, po svemu sudeći, postaje sve učestalija i, što je najgore, postaje redovno stanje.

Prema podacima Poreske uprave RS, od kraja decembra 2015. do kraja februara ove godine broj radnika za koje se uplaćuje zdravstveno i penzijsko osiguranje pao je sa 266.000 na 237.000. Tačnije, ovi podaci pokazuju da je samo u roku od tri mjeseca bez doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje ostalo skoro 30.000 ljudi, u prosjeku njih 10.000 mjesečno.

Upravo zbog te prakse trpe radnici, budžet RS, fondovi, odnosno čitav niz, dok se nesavjesni poslodavci bogate.

Da je situacija i više nego zabrinjavajuća, pokazuje to da je Fond PIO RS zaključno sa krajem prošle godine po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje potraživao cijelih 414,38 miliona maraka, a u odnosu na 2014. godinu dug je narastao za čak 23,38 miliona KM.

Ostvarivanje prihoda Fonda zdravstvenog osiguranja u potpunosti zavisi od naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a po tom osnovu potraživanja iznose 200 miliona KM. Doprinosi samo lani nisu uplaćivani za više od 42.000 radnika i poljoprivrednika. Da su svi izmirili svoje obaveze za doprinose, Fond bi imao veće prihode za 85,8 miliona KM, a ovako je u minusu 84 miliona.

Posebno je zabrinjavajući podatak da doprinosi nisu uplaćeni uglavnom za radnike koji imaju veoma male plate i to od minimalnih 370 do 610 KM. Oni osim što jedva preživljavaju treba da plaćaju još i troškove liječenja i strahuju da li će im sutra biti povezan radni staž i da li će moći da odu u penziju.

Ovdje se postavlja i pitanje da li poslodavci uistinu nemaju novca čak ni za doprinose za minimalac ili jednostavno svoje obaveze ne žele da izmiruju.

U svakom slučaju, neplaćanje ovih obaveza je kršenje prava radnika i zakona, a oni koji krše zakon treba da odgovaraju. U isto vrijeme, nadležne institucije treba da se uključe i konačno spriječe ovakve slučajeve. Mnogi od onih koji rade s pravom se pitaju do kada će ono što ih zakonom sljeduje biti mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana