Javašluk bez kraja

Željka Domazet

Revizorski izvještaji institucija na nivou BiH iz godine u godinu pokazuju da se novac poreskih obveznika troši kako kome pada na pamet, a da za propuste niko ne odgovara.

Nezakonito i netransparentno trošenje novca, i to više od polovine budžeta koji iznosi 950 miliona maraka, u zemlji u kojoj penzioneri jedva preživljavaju, radnici ostaju bez posla, preduzeća tavore, a mladost odlazi, nije ništa drugo do slika bezakonja, neodgovornosti i nemara.

Ako zemlja koja hoće da ima vojsku nema municije, ako ima helikoptere koji se godinama ne servisiraju i pri tome ima sopstvene resurse za takve poslove, onda nešto sa cijelom pričom nije kako valja.

Ako ima Ministarstvo spoljnih poslova, a nema zakon o spoljnim poslovima, nije čudo što joj se u svijetu smiju i čudom čude.

Zemlja koja vapi za kreditima, a plaća administraciju od više od 22.000 zaposlenih od kojih običan narod nema maltene nikakve koristi, ne može računati na napredak.

U svakoj normalnoj zemlji se svaki novčić deset puta okrene prije nego što se odluči gdje će se potrošiti, dok se u BiH cijeli proces odvija obrnuto.

Novac se potroši, pa se tek onda oni koji su ga spiskali dovijaju na različite načine da opravdaju svoj javašluk. Pri tome pojedine institucije iz godine u godinu prave iste greške, a za preporuke revizora mare kao za lanjski snijeg. Tako to traje godinama i niko ne odgovara za takve poteze niti je sankcionisan.

Revizori konstatuju da je "došlo do pomaka" u finansijskoj disciplini, ali da je tek revizija učinka "Pandorina kutija".

Ako je pomak činjenica da se više od polovine budžeta institucija na nivou BiH potroši na sumnjiv način, nije ni čudo što je učinak takvih institucija nikakav. Kako bi i bio kad energiju troše na arčenje novca umjesto na rad za koji su debelo plaćeni.

Nastavi li se ovako, ovu zemlju će pojesti administracija, nerad i javašluk, pa joj više nikakva revizija neće pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana