Jasle za birače

Darko Momić

Izborni zakon BiH odavno je prevaziđen, prepun nedostataka i manjkavosti koje omogućavaju brojne zloupotrebe i toga su apsolutno svjesni u svim političkim partijama, ali volje za njegove izmjene ili bolje rečeno za izradu potpuno novog izbornog zakonodavstva jednostavno - nema.

Parlamentarne i interresorne radne grupe za izmjenu zakona godinama se formiraju sa tim zadatkom, ali rezultati se svode na kozmetičke izmjene, a mnogo češće čak ni na to. Slučajno ili ne, najčešći kočničar bila je SDA, koja je po običaju nakon postignutog dogovora u pomenutim interresornim radnim grupama o važnim pitanjima na kraju ubacivala neku neprihvatljivu stavku i tako rušila kompletan dogovoreni paket. Međutim, za političare neuobičajeno iskren je dugogodišnji parlamentarac i aktuelni delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Lazar Prodanović, koji je za naš list otvoreno rekao da “ni vladajuće, ni opozicione stranke nisu za suštinske promjene, jer izgleda da nedostaci u zakonu svima odgovaraju i da ih svi koriste”. To je poražavajuće tačno, jer praktično potvrđuje da stranke prilikom biranja između demokratske volje građana i s druge strane mogućnosti manipulisanja tom voljom u svoju korist, po pravilu biraju ovo drugo.

Pri tome dodatno poražava činjenica da se u žestokom političkom ratu u vezi sa izborom članova Centralne izborne komisije BiH kristalno jasno vidi da niko od političkih aktera ne želi toj instituciji da obezbijedi neophodnu nezavisnost, već da je riječ isključivo o borbi za političku kontrolu nad tim tijelom. Ruku na srce, ništa drugačije nije ni kad je riječ o pravosudnim i bilo kojim drugim institucijama nad kojima politika želi kontrolu, ali problem je što je izborno pravo jedno od osnovnih demokratskih prava koje vuče korijene iz antičkog doba i zato i u simboličkom i u stvarnom smislu ima najveći značaj, a u BiH sve drugo vuče na taj period, osim prava na slobodan izbor.

I u tom nekako i leži suština, jer politiku u antičkom smislu, kao borbu za opšte dobro odavno ne doživljavaju ni političke partije, ni građani. Partije funkcionišu kao prava preduzeća lišena bilo kakve ideologije i za naklonost birača se ne bore programima, već radnim mjestima na državnim jaslama, pri čemu niko ne postavlja pitanje od čega i do kada će zaposleni besposličari u birokratiji primati platu, jer država jeste najbolja krava muzara, ali i najbolja krava na kraju može da presuši.

Problem je što opozicija na republičkom nivou upozorava na to, ali u lokalnim zajednicama u kojima ima vlast ne radi apsolutno ništa da to i potvrdi, odnosno radi sve ono za šta optužuje vlast na nivou Srpske. Zato su izbori odavno postali ono što staje u izreku o Kurti i Murti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana