Jasenovac, “Oluja” i cajke

Veljko Zeljković
Jasenovac, “Oluja” i cajke

Zabraniti nekome da dođe i posjeti Spomen-područje Jasenovac, položi vijenac i u miru oda počast ubijenim Srbima, Romima i Jevrejima ubijenim u ovom zloglasnom logoru smrti, predstavlja vrhunac moralnog sunovrata. Licemjerno, skandalozno i nedemokratski. Neljudski!

Ogoljelo je ovo još jednom pravo lice jednog dijela hrvatskog društva, pokazujući da ova zemlja ne samo da nije spremna da se suoči sa dijelom svoje mračne prošlosti, već i da ideologija ustaštva sve više oživljava i postaje sastavni dio svakodnevnog života.

Dio je ovo zvanične politike Zagreba u posljednjih nekoliko decenija, koja je kulminirala nakon osamostaljenja. Aveti prošlosti tada su ponovo isplivale. Od tada, pa do danas, razni kvaziistoričari i ekstremni političari pokušavaju da predstave Jasenovac kao srpski mit, te da je ovo, u stvari, bio radni logor.

Nije se stalo na tome. I ustaška obilježja postala su gotovo sastavni dio dekora fudbalskih utakmica, Tompsonovih koncerata i opštenarodnih veselja, a nakon što su austrijske vlasti zabranile okupljanje u Blajburgu, hrvatske vlasti su požurile i ekspresno napravile novo ustaško “svetilište” na Udbini i zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Riječ je o procesu mentalnog mapiranja i programiranja građana Hrvatske i pokušaju brisanja mračne istorije NDH iz svih udžbenika i fioka u mozgu. Zato je i film “Dara iz Jasenovca” tako ocrnjen u “lijepoj njihovoj”.  

Smiješan je izgovor Zagreba da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljena privatna posjeta Jasenovcu, jer je ona neprimjerena u vrijeme pred obilježavanje “Oluje” i mogla bi izazvati haos u zemlji.

U stvari, i u ovom slučaju radi se o jednom procesu. U posljednjih tridesetak godina hrvatske vlasti se trude da na sve načine umanje broj žrtava u Jasenovcu. Paralelno s tim, stvara se i mit o “čistoti” vojne akcije “Oluja”, te svako ko se drzne da to ospori, mogao bi u zatvoru da završi. Spaljena sela, ubijeni civili, zgarišta, prisilni egzodus više od 250.000 Srba - to izgleda nije važno. I nije bitno. Gurni pod tepih i guslaj svoju priču.

Stoga je i podizanje optužnice protiv najodgovornijih za ubistvo civila na Petrovačkoj cesti u Hrvatskoj dočekano na nož, jer ruši jedan od mitova koje hrvatske vlasti pokušavaju da izgrade. Sve dok je tako, tenzija u regionu će biti. Biće ih i zbog toga što gotovo sve dosadašnje vlasti grade hrvatski nacionalizam isključivo na mržnji prema Srbima.

Onda ne treba da čudi ni potez gradskih vlasti Đurđevca koje su nedavno zabranile da se u kafićima puštaju “cajke”, jer je srpska narodna muzika navodno opasna po hrvatski suverenitet i identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana