Jašarević i Komora

Marina Čigoja

Afere i problemi u Spoljnotrgovinskoj komori BiH ne prestaju! Nakon što se stišala bura koja je prije dvije godine pogađala ovu instituciju u kojoj je glavni akter njen tadašnji predsjednik Mahir Hadžiahmetović koristio svoj položaj i samovoljno raspisivao izbore i birao organe ove institucije po samo njemu znanim propisima, ponovo problemi, ponovo samovolja, ponovo bahatost.

Jer, kako drugačije opisati postupke smijenjenog generalnog sekretara Komore Faruka Jašarevića, čovjeka koji je potrošio više od pola miliona maraka bez saglasnosti Upravnog odbora i koji je imao i brojne druge propuste u radu i koji je poslije toga smijenjen, ali je i pored toga nastavio sa samovoljom?!

Tako je, smijenjeni Jašarević zabranio ulazak u zgradu Komore novoimenovanom vršiocu dužnosti generalnog sekretara i njegovom zamjeniku i naredio zaposlenima da ne mogu učestvovati u pripremi sjednica UO, bez njegovog pismenog naloga.

Šta se krije iza svega ovoga? Želja da se sačuva fotelja u Komori, koja je, očigledno, i te kako primamljiva, ili možda strah od onog što bi istražni organi mogli da otkriju? Bilo kako bilo, više je nego očigledno da stvari u ovoj instituciji ne funkcionišu baš najbolje i da su stanjem u Komori istražni organi odavno trebali  da se pozabave.

Spoljnotrgovinska komora koja ubire značajna sredstva od privrednika trebalo bi ta sredstva da koristi za promociju privrede BiH, a ne da predstavlja mjesto za malverzacije i ostvarenje ličnih interesa. Očigledno je da je ova institucija postala institucija u kojoj se mnogo toga radi mimo zakona, a da pojedini funkcioneri sprovode strahovladu.

Nepravilnosti u radu Spoljnotrgovinske komore utvrdila je i Komisija za spoljnu trgovinu Parlamenta BiH koja je zatražila parlamentarnu istragu u ovoj instituciji.

Brojne zamjerke na rad Komore imaju i privredne komore RS i FBiH, ali i pored toga stanje se do danas nije popravilo.

Cijeli slučaj predat je u nadležnost tužilaštva, koje bi trebalo da stavi tačku na ovaj slučaj. Jasno je da trenutno stanje nikome ne odgovara, a ponajmanje privredi koja i bez pohlepnih pojedinaca ima dovoljno problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana