Jarane, kod nas ništa

Darko Momić

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odavno ne može da sakrije, a možda je i prestao da krije, svoju blagonaklonost prema političkom Sarajevu, kao što ni zvaničnici stranaka sa sjedištem u Sarajevu ne mogu da sakriju, a možda i ne žele da kriju, da podržavaju sve što dođe iz OHR-a.

Njegovi prethodnici, s akcentom na Pedija Ešdauna, otvoreno su zagovarali i radili na razvlašćivanju Republike Srpske na uštrb “države BiH”. Nametnutim odlukama Inckovi prethodnici su poreskim obveznicima u cijeloj BiH nametnuli niz kojekakvih instituta, agencija, komisija sa sufiksom BiH, koje su u suštini same sebi svrha.

Nabrajanje bi trajalo nešto duže, a za ovu priliku je dovoljno izdvojiti najpoznatiju među njima - Komisiju za koncesije BiH. Formiranje ove famozne komisije predviđeno je Zakonom o koncesijama BiH, koji je usvojen 2002. godine, a sedmočlana komisija formirana je tri godine kasnije. Od tada je trošila milion maraka godišnje i za to vrijeme nije dodijelila nijednu koncesiju. A šta su radili članovi komisije koji primaju visoke plate najbolje je prije dvije godine rekao jedan od zaposlenih: “Jarane, kod nas ništa. Dođe Đoko (Đoko Slijepčević, član komisije) nekad, pojavi se ujutro, popije kafu, pročita novine i ode. Ovi ostali i ne dolaze, a u šihtericu im se piše da su tu i tako je već godinama”.

Da zlo bude gore, toga su svjesni i članovi komisije pa je tako zamjenik predsjedavajućeg Milomir Amović prije godinu dana izjavio da komisiju treba transformisati, ali to ne mogu uraditi njeni članovi.

- Znamo mi da je riječ o uzaludnom trošenju novca, nekim projektima, ali politička volja je ovdje presudna. Mi ne možemo mijenjati zakon. Nama preostaje da se samo crvenimo. Ali ne osjećamo se krivima, ništa ne krademo - rekao je iskreno Amović.

I tako dok članovi komisije znaju da uzalud troše novac, Incko je poslije 12 godina na čelu OHR-a, na kraju odlučio da im nađe posla. Latio se pera i premijerima Srpske i Srbije Radovanu Viškoviću i Ani Brnabić napisao pismo u kojem im “sugeriše” da ne polažu kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini. Tvrdnjom da je riječ o državnoj imovini, Incko je prejudicirao odluku Ustavnog suda BiH pred kojim se nalazi zahtjev 24 uglavnom bošnjačka poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti akata kojima je predviđeno da elektroprivrede Srpske i Srbije zajedno grade HE “Buk Bijela”. To što je ministarka spoljnih poslova i funkcionerka SDA Bisera Turković javno rekla sve ono što Incko navodi u spornom pismu, samo je još jedan dokaz da OHR i SDA odavno pjevaju istu pjesmu. Pitanje je da li će Ustavni sud BiH u ovom slučaju odsvirati po njihovim taktovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana