Jalovo jedinstvo

Darko Momić

Poslije zajedničkog stava o tzv. Inckovom zakonu iz kraja jula ove godine, vlast i opozicija u Republici Srpskoj pronašli su početkom ove sedmice zajednički jezik još o jednom pitanju.

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik prvo je izjavio da  “glasanje poštom ostavlja prostor za manipulacije”, a lideri opozicionih stranaka poslije toga su otkrili javnosti da je to zapravo njihova ideja. “To je leglo korupcije i izvor zloupotreba i manipulacija voljom građana”, rekao je lider SDS-a Mirko Šarović. “Od prodaje tih glasova je napravljen biznis, jer se na taj način može potpuno promijeniti izborna volja”, nastavio je šef DNS-a Nenad Nešić. “PDP već dugo u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona predlaže da se ukine glasanje putem pošte”, zaključio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Lijepo je što vlast i opozicija u Banjaluci imaju isti stav o bilo kojem pitanju, pogotovo kada se vidi da vlast i opozicija u Sarajevu imaju isti stav o pitanju Republike Srpske i da i jedni i drugi otvoreno rade na smanjenju i otimanju njenih ovlašćenja i neskriveno žele njeno potpuno razvlašćivanje i ukidanje. Zbog toga je značajno istaknuti i objelodaniti na sva zvona kada Srbi postignu jedinstvo o bilo kojem pitanju, pa taman ono bilo jalovo kao ovo o glasanju poštom.

Zašto je jalovo?! Zato što od njega nema ništa, jer se tome protivi najjača bošnjačka stranka, kao i sve ostale značajnije stranke sa sjedištem u Sarajevu. Lider SDA Bakir Izetbegović na nedavnoj turneji po zapadnoj Evropi otvoreno je tražio od dijaspore da u što većem broju izađe na izbore i pruži podršku “probosanskim” strankama, čiji zajednički cilj je urušavanje Republike Srpske. S obzirom na to da je to zajednički cilj svih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, jasno je da od ukidanja glasanja poštom neće biti ništa, jer bi se time smanjio kapacitet probosanskih ili, zašto ne reći, anti-Srpska stranaka.

Međutim, nije problem što od ukidanja glasanja poštom neće biti ništa, već u tome što sarajevske stranke godinama otvoreno rade protiv toga i sa uspjehom animiraju dijasporu da u sve većem broju izlazi na izbore, pri čemu im ne smetaju brojne malverzacije sa popularnim “kovertama”. Problem je što stranke iz Srpske ne rade ništa ozbiljno da to osujete i što nisu uporne u tome da argumentovano ukažu na sve loše strane glasanja poštom, a rezultat je da je od 2006. do 2020. godine udvostručen broj glasova pristiglih poštom.

Ipak, koliko god bilo loše da o političkim prilikama i odnosu snaga u BiH odlučuju birači iz inostranstva, mnogo lošije je što nisu to “oni” glasovi iz inostranstva koji odlučuju o sudbini BiH. A najlošije je što vlast i opozicija u Srpskoj o tome nemaju zajednički jezik. Vidjeti pod Eskobar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana