Jalova reforma

Svjetlana Šurlan

Reforma javne uprave u BiH traje više od deset godina, a za to vrijeme nismo dobili efikasniju, a još manje odgovorniju administraciju, što su ciljevi propisani Strategijom reforme javne uprave.

Nismo dobili ni upravu koja bi služila građanima na bolji način, a za manje novca, što je takođe bio cilj.

Još davne 2006. godine usvojena je Strategija i Akcioni plan za njeno sprovođenje, a koji je istekao krajem 2010. godine.

Nedugo zatim, utvrđeno je da je ispunjeno svega 52,28 odsto mjera iz Akcionog plana, odnosno četiri godine trebalo je različitim nivoima vlasti u BiH da ispune svega polovinu propisanih ciljeva.

Tada je odlučeno da se daju novi rokovi, pa je donesen Revidirani akcioni plan, koji je dao rok od još četiri godine, da bi bila ispunjena preostala polovina zacrtanih ciljeva.

Međutim, vlasti u BiH ni to nisu bile u stanju, iako su iz godine u godinu iznošeni podaci o neispunjavanju zadataka.

Svi rokovi istekli su tako s krajem 2014. godine.

Pa je jedan jedini zaključak taj da za osam godina Strategija u BiH nije mogla da bude sprovedena u cijelosti, iako su se svi "zalagali" za njenu realizaciju.

Neki su se za njenu realizaciju zalagali manje, neki više, pa je tako Republika Srpska uspjela da realizuje najviše propisanih ciljeva, oko 73 odsto, dok je najmanji napredak ostvaren u Brčko distriktu, koji je ispunio 57 odsto zadataka.

Najviše je naime postignuto u zakonodavnom procesu, odnosno donesena su potrebna zakonska i podzakonska akta, kojima bi trebalo da bude unaprijeđena javna uprava, ali je u praksi manje urađeno, odnosno građani u određenim oblastima ne vide napredak.

Tako i dalje određena dokumenta, dozvole, registracije... čekamo po više dana ili mjeseci.

I dalje imamo situacije da službenici ne znaju u kojim evidencijama je koji podatak, pa nas šalju od šaltera do šaltera.

Dok se u praksi i za šalterom ne počne efikasnije raditi, džaba su nam ispunjeni ciljevi iz strategija i doneseni zakoni, pravilnici...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana