Jalova istraga

Goran Maunaga

Čim je funkcioner i poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, dan poslije napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula, izjavio da su to organizovale srpske službe kako bi Vučić pokupio političke poene, znalo se da od istrage pokušaja ubistva neće biti ništa. Ali nakon nekoliko dana saznalo se da Mehmedović ima i te kakve veze i poznanstva sa nekim od napadača koji su iz njegovog rodnog Tešnja.

U igri su sve vrijeme bili bivši pripadnici tajne bošnjačke službe AID, koji su i danas raspoređeni po zajedničkim institucijama. Posebno su se angažovali oko skretanja istrage u pogrešnom pravcu medijskim spinovima. AID-ovi spin doktori, između ostalog, nisu objavili da su nadležnim službama poznati svi pripadnici grupe koja je pod komandom Naserovog sina Amara Orića stigla u Potočare iz Nezuka. Nisu objavili ni da su oni učestvovali u napadu, niti da su im sve ratne zastave Armije RBiH koje su donijeli u Potočare oduzete poslije napada na Vučića.

Dakle, svi oni su poznati pripadnicima MUP-a RS i BIA, ali je na policajcima FUP-a bilo da ih privedu i o njima podnesu izvještaje Tužilaštvu BiH.

Ni to, naravno, nije učinjeno, tako da je potpuno u pravu član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić kad kaže da je razlog za to politički uticaj, odluka da se Tužilaštvo ne bavi stvarima u kojima su Bošnjaci negativna strana.

To je dugogodišnja praksa pravosuđa u BiH u predmetima ratnih zločina koju su, jednostavno, primijenili i na istragu o napadu na premijera Vučića.

Dobro je da su zvaničnici iz Srbije pravilno shvatili funkcionisanje pravosuđa BiH, što se vidi iz izjava u kojima kažu da te institucije rade pravilno kad je riječ o procesuiranju nebošnjaka samo ako na odgovorne pritisak izvrše moćnici iz međunarodne zajednice.  

Opstruisanje istrage napada na Vučića pokazalo je da to, očito, nije urađeno u proteklih mjesec, ali treba vjerovati da to neće tako i da ostane jer, nesumnjivo, Srbija i na zapadu i na istoku ima sve više moćnih prijatelja.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana