Jako ružno, Vukane

Darko Momić

Srpska pravoslavna crkva obilježava osam vijekova postojanja i zbog samog tog jubileja zaslužuje najviše poštovanje. Izdržala je za to vrijeme i turski zulum i paljenje moštiju svoga oca Svetog Save, prošla kroz pogrom u NDH-a i zatiranje u komunizmu, podnijela u svojim redovima loše popove i još lošije vladike, ima(la) na čelu patrijarhe s manama i srela se sa silom raznih drugih zala, ali je sve to preživjela i dočekala 800 godina postojanja. Osam sto-ti-na!

I zato je jako, jako ružno ono što je napisao član Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Nebojša Vukanović. Ono što je napisao ne zaslužuje ni da se ponovi, jer onakvim epitetima sveštenike ili velikodostojnike SPC, a kamoli samog srpskog prvojerarha nisu častili ni najgori Turci Osmanlije, kao ni mračnjaci poznati po kožnim mantilima iz 50-ih ili 60-ih godina prošlog vijeka.

I zato je jako ružno kada onakve riječi dođu od jednog narodnog poslanika i to Srpske demokratske stranke, koja pored svih silnih grešaka i zamjerki koje bih joj se mogle izreći nosi nemjerljive zasluge za to što se Srpska pravoslavna crkva poslije decenija tavorenja u komunizmu vratila na mjesto koje zaslužuje i zauzela ulogu institucije kojoj Srbi najviše vjeruju. Daleko od toga da Crkva i oni koji je predstavljaju nisu napravili niz silnih pogrešaka kojima su vjernike tjerale od oltara i krnjile njen ugled, ali pored svega toga i pored svih tih stvari koje su za najoštriju osudu, treba se samo prisjetiti svijetle strane i činjenice da je na njenom čelu do prije deset godina bio jedan živi svetac i duhovnik koji najvećem broju Srba i dan-danas padne na um kada čuje riječ patrijarh. Blaženopočivši naš patrijarh Pavle.

I zato je, ma koliko bio kivan na njega, nedopustivo “moralnom i ljudskom nakazom u mantiji” nazivati onoga ko sjedi u tronu Svetog Save, u kojem je prije njega sjedio jedan patrijarh Pavle. Koliko god se ne slagao sa njegovom i odlukom Svetog sinoda, postoji mnogo pristojniji načini da se to kaže i izrazi.

Ružno je to i zato što bih mogao dugo nabrajati poteze najviših crkvenih velikodostojnika, pa tako i samog patrijarha s kojima se ne slažem, a među njima je i odluka o dodjeli ordena povodom svečane proslave 800 godina autokefalnosti, ali nikada sebi ne bih toliko pridao na važnosti da to kažem na način kakav ne priliči nikome. A kamoli nekome ko pokušava da gaji oreol časti i čestitosti i ko očekuje da mu Srbi na nekim novim izborima ponovo poklone povjerenje. Bogami, ne veli!

Na kraju, citiraću samo član 113. Statuta SDS-a koji kaže:

- U slučaju prestanka rada SDS-a, imovina pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

I zato je jako lijepo ono što je ovim povodom rekao Mirko Šarović. Iako se ne bi reklo da će od toga biti puno koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana