Jaka Srpska

Željka Domazet
Jaka Srpska

Platforma koju su neposredno poslije izbora potpisali SNSD i SDS, pored mnogobrojnih pokušaja da se podrije iz Federacije BiH i minornih opozicionih stranaka iz Republike Srpske izdržala je provjeru vremena i ojačala poziciju Srpske.

Da Srpska ima jasne i uz sve to glasne i jake stavove kada je riječ o BiH pokazala je i relaksirana atmosfera u kojoj su razgovarali predsjednik RS i lider najjače stranke kod Srba u Srpskoj Milorad Dodik i lider SDS-a Mladen Bosić, kao i oni koje su vodili sa predstavnicima RS u institucijama BiH. Rijetki koji se nisu pojavili na sastanku vjerovatno su imali razloge za to ili su ih "omeli" međunarodni predstavnici koji po principu sarajevske čaršije idu "po mišljenje" kod drugih, a ne na dogovor sa onima koje je njihov narod birao.

Da li im je Jahorina bila možda previše visoka ili im je zasmetala stabilna Srpska valjda će nekada nekome odgovoriti. Ne budu li dali odgovore na ta pitanja jasno će biti šta im je bio cilj i koliko im je stalo do digniteta naroda koga predstavljaju i onih koji su ih izabrali i ustoličili na pozicije.

Jahorina na kojoj su uz miris borovine i vitih jelovih šuma razvjetreni i prosijani svi stavovi da bi se očistilo žito od kukolja natjerala je i narcisoidnog Zlatka Lagumdžiju da se satjera u ćošak. I Lagumdžija je konačno poslije Jahorine odlučio da se pojavi na vrelom mostarskom suncu i pokaže da više ne može svoje probošnjačke namjere motati u oblandi i pakovati je u priču o brizi za čovjeka. Davno mu je ona pročitana pa ma koliko se trudio da je proturi istopiće se jer u ovoj zemlji koja treba da poštuje slovo Dejtona još neko ima šta da kaže osim njega.

Mostarski sastanak bi trebalo da da odgovore na mnoga pitanja koja su na stolu, poravna dugove i pokaže koliko ko drži do stavova, ali je sasvim sigurno da Srpsku ni sarajevska mahala, ni mostarski vreli kamen, ni visoki predstavnik Valentin, pa ni specijalni Peter ne mogu ugroziti.

Oni koji u Mostaru budu zatezali i natezali konce, neka se pitaju gdje će odletjeti kada puknu. Srpska je jaka k'o. Oni koji hoće BiH neka se pitaju šta je u njenim temeljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana