Izvoznici i “prazan hod”

Anita Janković Rečević
Izvoznici i “prazan hod”

Tek što je istekao rok za zabranu izvoza oblovine iz BiH, prvi šleperi sa neobrađenim drvetom otišli su put evropskih zemalja.

U prvih osam dana avgusta u Francusku, Tursku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Albaniju plasirano je trupaca u vrijednosti 131.670 maraka. Izvoznička preduzeća u BiH iskoristila su “prazan hod” između dvije odluke, ali i pauzu nadležnih budući da Savjet ministara BiH još nije usvojio prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza oblovine do 31. oktobra, iako je rok primjene postojeće odluke istekao 31. jula.

Neozbiljno ponašanje nadležnih, koji zbog godišnjih odmora još nisu ni zakazali sjednicu na kojoj bi odluka trebalo da bude donesena, moglo bi ugroziti domaće drvoprerađivače koji od početka godine posluju u otežanim uslovima.

Posljedice sukoba između Rusije i Ukrajine, koji je doveo do krize u zapadnim zemljama Evrope, trpe svi pa i drvna industrija u Srpskoj i FBiH.

Evropski kupci skresali su im narudžbe gotovih proizvoda od drveta za više od 20 odsto, a žale se i na pad cijena zbog kineske robe koja je preplavila evropsko tržište usljed drastičnog pojeftinjenja prevoza kontejnera iz Kine.

Domaćim drvoprerađivačima naruku ne idu ni loši vremenski uslovi usljed kojih je proljetos u značajnoj mjeri smanjena proizvodnja u “Šumama RS”, zbog čega ozbiljno kasne sa realizacijom plana proizvodnje i isporuke sirovine.

Te sirovine tek neće imati ukoliko ne bude produžena zabrana izvoza jer će znatan dio trupaca završiti na stranom tržištu. I to uglavnom ono najkvalitetnije drvo za kojim vape i domaće kompanije koje imaju iskustva i tradiciju u obradi drveta.

Namještaj iz BiH po kvalitetu je u samom vrhu Evrope i ta grana je među nekolicinom onih koje predstavljaju veliku razvojnu šansu zemlje koja ne smije biti prokockana. I baš zato najbolji trupci moraju biti obezbijeđeni domaćim kompanijama, a ne da završe u pogonima ino-firmi.

O nestašici sirovine za potrebe naše privrede ne bi trebalo uopšte da se govori, zbog čega nadležni moraju shvatiti ozbiljnost situacije i što prije zakazati sjednicu na kojoj će ponovo spustiti rampu za plasman trupaca. Ukoliko budemo izvozili namještaj, parket, pelet, briket i druge gotove proizvode od drveta, BiH će ostvariti daleko veću vrijednost izvoza nego što bi to bilo sa plasmanom oblovine. Samim tim to znači više novca za privrednike i radnike koji će taj isti novac potrošiti ovdje. Još jedan razlog više da institucije obave svoj dio posla. Nadamo se samo da im odmor neće potrajati do kasnog ljeta jer privreda čekati ne može. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana