Izvoz

Ma­ri­na Čigoja

Evropska unija ne odustaje od namjere da pošto-poto obezbijedi Hrvatskoj povlastice koje je imala prije ulaska u EU, odnosno bescarinski uvoz u BiH.

Iako je ulaskom u EU, Hrvatska izgubila status članice CEFTA i samim tim sve povlastice koje je do tada uživala prilikom izvoza svojih proizvoda ne samo u BiH, nego i u ostale zemlje u okruženju, koje su potpisnice CEFTA sporazuma, Evropska komisija već više od godinu pokušava raznim pritiscima da toj zemlji obezbijedi nesmetan izvoz.

Takvim zahtjevima vlasti BiH oštro su se suprotstavile i do sada uspješno odlijevale. Međutim, najnoviji izvještaj Evropske komisije pokazuje da oni ne planiraju odustati i da prijeteći sankcijama, od januara 2016. godine, pokušavaju natjerati BiH da prihvati nešto što bi, prema ocjenama brojnih ekonomskih stručnjaka, bilo ravno ekonomskom samoubistvu.

Suština njihovih zahtjeva je da se Hrvatskoj, koja sada, kao članica EU, računa na velike podsticaje, obezbijedi bescarinski uvoz u BiH. S obzirom na to da su se u BiH iz Hrvatske najviše uvozili poljoprivredni proizvodi, a koji su u punoj carinskoj zaštiti do ulaska BiH u EU, ne treba ni govoriti šta bi to značilo za naše proizvođače koji i bez toga jedva preživljavaju i cjelokupnu privredu. Istovremeno, BiH od 1. jula prošle godine, od kada je Hrvatska postala članica EU, ne može da izvozi u tu zemlju proizvode biljnog i životinjskog porijekla, koji su zauzimali značajno mjesto u našem izvozu.

Osnovni razlog zbog kojeg EU uporno pokušava da natjera vlasti BiH da omoguće Hrvatskoj nesmetan uvoz je činjenica da oni ne žele još jednu članicu u dugovima do guše, kakva Hrvatska sigurno jeste, i privredom koja je na izdisaju. Upravo iz tog razloga je toliki njihov interes da se Hrvatskoj obezbijedi nesmetan izvoz.

Predstavnici vlasti BiH do sada su odolijevali ovim zahtjevima, a glas su digli i privrednici svjesni svih negativnih posljedica koje bi takav ustupak EU i Hrvatskoj imao na našu privredu. Vjerujemo da će vlasti BiH ostati dosljedne i da će, bez obzira na pritiske i ucjene koje stižu sa strane, zaštititi domaću proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana