Izvoz za primjer

Ma­ri­na Čigoja

Privreda Srpske godinama se suočava sa problemima kao što su nedostatak novca u opticaju, gubitak tržišta, ogromna konkurencija iz vana koja, potpomognuta velikim državnim podsticajima, prosto gura domaće firme ka dnu.

Kako bi preživjeli, privrednici su primorani da se snalaze na različite načine, a jedan od njih je i pronalaženje novih tržišta.

Iako je većina preduzeća iz RS orijentisana na domaće, te tržišta regiona i EU, nekoliko njih uspjelo je da se izbori i za izlazak na mnogo udaljenije destinacije, poput Amerike, Kine, pa čak i Australije.

Podatak da se marmelade, sokovi, kupus, sirupi i vina proizvedeni u Srpskoj plasiraju na ta daleka tržišta, do kojih putuju i po više od mjesec, svakako ohrabruje i pokazuje da  kvalitetna roba ima kupca. Naravno da je konkurencija velika i da se ne može govoriti o ogromnom izvozu koji naša preduzeća ostvaruju na tim tržištima, ali svakako da je i to veliki podstrek za malu privredu kakva je naša.

Pronalazak novih tržišta sigurno je jedan od načina da domaća privreda pođe putem oporavka probijanjem barijera, ali i stereotipa da smo ograničeni na domaće i "komšijske" police.

Uspjeh pojedinih preduzeća iz RS koja su plasirala svoj brend na daleka tržišta može i treba da bude podsticaj i ostalima da pokušaju da produže spisak svojih kupaca. Mnoga preduzeća iz Srpske imaju šanse da izađu na strana tržišta i to treba da iskoriste, prvenstveno zbog svog profita, imena, ali i zbog ukupne privredne slike Srpske.

Jedna od tih prilika nazire se i za neke domaće proizvođače i to već idućih dana, za kada je najavljena posjeta privredne delegacije Srpske dalekoj Rusiji i razgovorima koji bi mogli da otvore neka vrata tamošnjeg tržišta domaćim preduzećima.

Oni koji su prešli nekoliko stepenica više pokazali su da i preduzeća sa ovih područja mogu da zadovolje nivo kvaliteta i sve ostale uslove da plasiraju svoj proizvod, po tradicionalnim i domaćim receptima, na svjetska tržišta. Veliki dio posla tu treba da urade oni na čije ime ide pošiljka, ali svakako da ne bi smjele nijeme da ostanu ni nadležne institucije. Svaka pomoć privredi, u ovim vremenima, i te kako je dobrodošla.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana