Izvoz u Rusiju

Dragana Orlović

"Rat sankcijama" između Rusije i Zapada otvorio je Republici Srpskoj vrata ogromnog ruskog tržišta.

Poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske su spremni da povećaju svoju proizvodnju i izađu na rusko tržište, ali za taj poduhvat potrebni su im povoljni krediti.

Poljoprivreda u Srpskoj je u posljednjih desetak godina devastirana i ima problema da snabdijeva i vlastito tržište pojedinim proizvodima, zbog čega zahtijeva maksimalno ulaganje u svoje neiskorišćene resurse ako želi da zadovolji zahtjevno rusko tržište.

Da bi se to učinilo, kako ističu stručnjaci u ovoj oblasti, neophodno je da se napravi detaljan strateški plan ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Pozitivna vijest došla je prošle sedmice iz Beograda, poslije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada su stigle informacije da postoji mogućnost da se putem banaka iz Rusije finansiraju naši poljoprivredni proizvođači.

Na tome mora da radi Vlada RS zajedno sa preduzećima, bankama, Privrednom komorom i Predstavništvom RS u Moskvi, kojima prioritet, odnosno glavni cilj treba da bude omogućavanje trajnog prisustva domaćih proizvoda na tržištu u Rusiji, bez obzira na to da li su pod sankcijama ili ne.

Srpska posjeduje potencijal, jer je činjenica da trenutno nije obrađeno ni pola zemljišta kojim raspolaže.

Ipak, za veći i dugoročniji napredak i ulaganje u poljoprivredu potrebni su novac i vrijeme, kojeg u oba slučaja nažalost - uvijek nedostaje.

Sada se moraju pokušati pronaći rješenja i načini da se iznađu, jer je pred srpskim poljoprivrednicima velika šansa za izvoz, koju ne bi smjeli da propuste. Ipak, treba biti objektivan i priznati da je to jedan dug proces, ali svakako proces koji se isplati završiti, i to u korist naše poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana