Izvoz u Hrvatsku

Marina Čigoja

Samo mjesec od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju primjetan je značajan pad u robnoj razmjeni sa BiH.

Jedino pozitivno, ako se gleda odnos uvoza i izvoza dvije zemlje je to što je uvoz iz Hrvatske doživio veći pad nego naš izvoz.

Sam pad izvoza BiH se vjerovatno neće toliko osjetiti s obzirom na to da je značajan broj proizvođača, prije svega proizvoda animalnog porijekla, znajući da će im izvoz od 1. jula biti onemogućen, ranije izvezao određenu količinu robe kako bi koliko-toliko premostili period u kojem neće moći da izvoze. Ali, do problema bi svakako moglo doći ako se u što skorijem periodu ne riješi pitanje izvoza domaćih proizvoda.

Sve ovo neminovno ukazuje na to da BiH nije bila spremna za ulazak Hrvatske u EU, jer upravo su proizvodi životinjskog porijekla, prije svega mlijeko i mliječni proizvodi, ali i meso i mesne prerađevine, proizvodi koje je BiH najviše izvozila u Hrvatsku. Štetu će, u slučaju duže nemogućnosti izvoza tih proizvoda imati svi, od proizvođača, do krajnjih potrošača.

Činjenica je da je za sada nađeno alternativno rješenje i da se mlijeko izvozi na tržište Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, ali ta tržišta sigurno ne mogu zamijeniti hrvatsko.

Vlasti BiH moraju se aktivirati i učiniti maksimum napora da se proizvođačima izađe u susret. Na tome se počelo raditi, ali kasno.

Zbog čega se čekao posljednji momenat da se stvari pođu rješavati? Na ruku nam svakako ne idu ni sve češći pritisci EU da se Hrvatskoj omogući da uvozi proizvode u BiH, ako oni ne ispunjavaju evropske standarde.

S druge strane, problema imaju i građani, jer još nije u potpunosti razjašnjeno pitanje pograničnih propusnica, a veliku pometnju izazvala je i kategorizacija graničnih prelaza zbog koje mnoge opštine već vape za pomoć.

Sve su to još otvorena pitanja na kojima se mora raditi kako bi šteta od ulaska Hrvatske u EU bila što manja, a prvi pokazatelji nisu ni malo ohrabrujući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana