Izvoz na kašičicu, uvoz na tone

Marijana Miljić Bjelovuk

Domaća poljoprivredna proizvodnja godinama tone sve niže.

Sve to vrijeme poljoprivrednici su zvali u pomoć nadležne, ali njihova upozorenje i apeli ostala su na tome, jer niko ništa nije uradio da zaštiti domaći agrar.

Bilo je obećanja da će vlasti zaštiti poljoprivrednu proizvodnju od prekomjernog uvoza, donijeti razne mjere za razvoj, ali i izdvojiti dodatni novac za ratare. I sve je samo ostalo na tim obećanjima.

Poneka mjera na kraju je i ugledala svjetlo dana. Međutim, i ona, na kraju, uglavnom, ide u korist samo podobnih, od kojih vlasti imaju korist, a nikako poljoprivrednici.

Dokaz za to je i izvoz junećeg mesa u Tursku. Koliko je ova mjera zloupotrijebljena najbolje pokazuje podatak da je taj posao pripao samo jednom izvozniku u BiH, koji otkupljuje meso kada on hoće. A za tim poseže samo onda kada cijena žive vage junadi padne ispod svakog nivoa i kada od toga nikakav interes nemaju domaći stočari.

Apel da se stane u kraj toj praksi proizvođači su ponovo uputili domaćim vlastima. Ali kao i svi ostali do sada, ostaće samo na tome.

Osim toga, šta vrijedi izvoz u jednu zemlju kada domaći proizvođači nisu zaštićeni od prekomjernog uvoza.

Jasno je da se udarima na domaću poljoprivredu ne nazire kraj.

Pored prekomjernog izvoza, koji poljoprivrednike uništava iz dana u dan, kasne im ionako mali podsticaji po nekoliko mjeseci, a koje im vlasti daju na kašičicu. Ratari ne prestaju da traže više novca.

U moru silnih obećanja vlasti kroje i kojekakve strategije i planove za razvoj domaće poljoprivrede, u kojima obećavaju kule i gradove. Na kraju, pošto ih predstave javnosti i pohvale se šta sve planiraju da urade, obimna dokumenta gurnu u prvu slobodnu fioku da skupljaju prašinu.

Na kraju je jasno i da nadležni neće ništa uraditi ni na posljednje vapaje poljoprivrednika, jer su nam to u više navrata pokazali i ovjerili. Zbog toga, ako ne bude konkretnijih mjera ne bi trebalo da nas iznenadi ni kada ono malo kvalitetnih domaćih proizvoda na rafovima izguraju loši inostrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana