Izvoz cvjeta

Željka Kokot

Čini se da se sa buđenjem prirode i domaća privreda budi iz dugog zimskog sna. Ukoliko pogledate bilo koju statističku tabelu ili grafikon koji prikazuje stanje u proizvodnji i izvozu od početka godine vidjećete ohrabrujuće brojeve i uzlazne linije, dok dugoročne analize privrednih kretanja jasno daju do znanja da ekonomije RS i BiH napreduju iz godine u godinu.

Analiza koju je uradila Spoljnotrgovinska komora BiH ukazuje da su glavni poljoprivredni sektori u posljednjih pet godina znatno napredovali. Stepen napretka koji je mjeren obimom proizvodnje i izvoza jasan je signal da se domaći agrar nalazi na stabilnim nogama jer se od vodećih sektora u skorijoj budućnosti očekuju još bolji rezultati. Neki od glavnih zamajaca razvoja agrara su živinarstvo koje bilježi visoku stopu pokrivenosti uvoza izvozom, proizvodnja voća i povrća kojoj je krila dalo rusko "ne" uvozu iz EU, a ništa lošiji nisu ni proizvođači i sakupljači gljiva, šumskih plodova i ljekovitog bilja koji izvoze 300 puta više nego što uvezu.

Potencijale za napredak ima i mljekarska industrija kojoj je ulazak Hrvatske u "evropsku košnicu" skresao krila, ali veliki korak ka boljem sutra je evropska viza za izvoz mlijeka za koju se već izborilo nekoliko mljekara.

Privreda Srpske takođe pokazuje znake oporavka, a najbolji pokazatelj je rast izvoza od 8,1 odsto koji je ostvaren u prvom kvartalu. Posebno raduje rast učinka prerađivačke industrije koja je u posmatranom periodu izvezla 90 odsto ukupno isporučenih proizvoda u inostranstvo što se očekuje i od ostalih industrijskih grana koje su trenutno poklekle.

I pored dobrih rezultata proizvođači i ekonomisti još nisu previše euforični jer smatraju da su za jači ekonomski oporavak sa stabilnim prognozama potrebne veće vrijednosti izvoza uz obuzdavanje uvoza koji je na prilično visokom nivou.

Država bi, kažu, morala uložiti veće napore kako bi stvorila još povoljniji privredni ambijent koji bi podstakao domaće investitore da ulažu umjesto što nose novac van zemlje. Povoljna klima bi djelovala podsticajno i na strane firme koje bi donosile kapital što bi generisalo rast zaposlenosti, proizvodnje i tražnje. Samo na taj način bi bile stvoreni uslovi za rast sa stabilnim prognozama od kojeg bi profitirali svi segmenti društva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana