Izumiranje Srba u FBiH

Željka Domazet

Da je Srbima u FBiH i u glavnom gradu ove zemlje Sarajevu dogorjelo do nokata, dovoljno govore i vapaji rukovodstva Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta" i pismo koje su odaslali na adrese svih zvaničnika ovog grada, FBiH i BiH, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Konstatuju da su u Sarajevu i u FBiH svedeni na statističku grešku, da su i u vrijeme vladavine austrijske imperije mogli utkati svoje srpstvo i srpsko biće i da je ta multikulturalnost danas postala fraza koja se olako koristi.

Vele da su se do sada obraćali mnogim čelnicima grada, ali da su ostali bez odgovora i pomoći. Bez odgovora je ostao i apel da bude uklonjen natpis na Vijećnici kojim je jedan cijeli konstitutivni narod nazvan zločinačkim, ali i molbe da konačno stratište na Kazanima, gdje su mučki pobijeni sarajevski Srbi od ruke zločinaca u Armiji RBiH, dobije spomen-obilježje.

Desetkovani sarajevski Srbi u četiri gradske opštine i prema podacima čelnika "Prosvjete", osuđeni su na izumiranje, jer i ovaj mali broj koji je ostao u ovom gradu na Miljacki čeka odbrojavanje životnog časovnika. Vjeronauka i srpski jezik gotovo su protjerani iz škola, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj FBiH, a posla nema, jer prioritet u zapošljavanju imaju neki drugi.

Iako je konstitutivnost temeljna kategorija Dejtonskog sporazuma na kome počiva ova zemlja, kada je riječ o Sarajevu i FBiH, ona je već odavno zaboravljena. Ni u jednoj instituciji federalnoj, kantonalnoj i gradskoj o ovome se ne vodi računa. Srbi su iz njih već odavno protjerani i niko ni od domaćih zvaničnika, ni međunarodnih predstavnika uhljebljenih u ovoj zemlji se ne uzbuđuje i ne reaguje, jer je za njih ovaj dio BiH postao "sveta krava" koju niko ne smije da dira i kritikuje.

Bude li se i dalje tako tretirao položaj srpskog naroda, sasvim je logično da će izumrijeti na ovim prostorima za nekoliko godina, a ovu zemlju pocijepati do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana