Izrugivanje herojima

Vedrana Kulaga Simić

Svi koji redovno, dobro i odgovorno obavljaju svoje poslove, za koje su završili škole ili prošli teške i iscrpljujuće obuke, svakako očekuju da za znanje, rad i trud budu nagrađeni i da dobiju ono što im po zakonu i ugovoru i pripada.

Tako bi trebalo da bude, ali da nije uvijek tako, na svojoj su koži u proteklim godinama osjetili vojnici koji su angažovani za potrebe Službe traganja i spasavanja jer, i pored činjenica da su oni do brojnih opasnih mjesta i situacija stigli na vrijeme - njihove dnevnice nisu.

Uvidjevši da polako gube kontrolu nad svojim novcem, ali i da počinje da se sistemski urušava moral jedinice, morali su da pokucaju na vrata parlamentarnog vojnog povjerenika i potraže pomoć. I finansijsku i moralnu.

Iz resora odbrane su tek nakon nekoliko mjeseci uspjeli da odgovore na urgencije povjerenika, ali tek toliko da znaju za te probleme i da dobar dio njih proizlazi iz odredaba koje su sastavni dio izvještaja potpisanog još 2007. godine sa Direkcijom za civilno vazduhoplovstvo.

Pripadnici Drugog helikopterskog skvadrona Oružanih snaga tako su dobili, moglo bi se reći, šturi odgovor od nadležnih za njihov svakodnevni rad na terenu gdje pomažu onima koji je pomoć najpotrebnija i toga su svjesni mnogi, ako ne baš svi.

To je samo jedan od pokazatelja da stanje u Oružanim snagama BiH nije dobro i da je daleko od toga te da je krajnje vrijeme da nadležni zasuču rukave i naprave dobar plan za sanaciju stanja u vojsci jer je ovo sadašnje neodrživo. To bi, svakako, svi trebalo da znaju. Bez izuzetaka.

Na probleme spasilaca godinama su upozoravali i revizori, ali ni opomene i upozoravajuće kritike nisu mnogo urodile plodom jer angažovani u misijama spasavanja i traganja kažu da njihovi problemi nisu od juče već se provlače godinama.

Da li će takvo stanje ostati dio prošlosti ili će se možda, ne daj bože, pojaviti neki novi problemi u ekipi Drugog helikopterskog skvadrona, trebalo bi uskoro da bude poznato jer je od 1. januara na snazi novi sporazum Direkcije i Ministarstva odbrane BiH.

Zarađene dnevnice moraju da budu isplaćivane na vrijeme, bez zastoja i problema jer oni krajnje profesionalno obavljaju izuzetno odgovoran i težak posao, što je za svaku pohvalu i divljenje. Zaslužili su poštovanje, a ne urušavanje jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana