Izručenje Orića

Goran Maunaga

Prilikom donošenja odluke o izručenju Nasera Orića BiH, Švajcarce su rukovodile samo tri stvari. Prva, to što je njegovo izručenje tražilo Tužilaštvo BiH, druga, to što su zločini za koje se tereti Orić počinjeni u BiH, i treća, to što je on državljanin BiH.

Naravno da nisu ulazili u suštinu predmeta, ni onog koji se protiv njega vodi u Srbiji, kao ni onog koji se protiv njega (ne)vodi u Tužilaštvu BiH. Da jesu, uočili bi da istraga Tužilaštva BiH protiv njega stoji od 2009. godine, kad je predmet oduzet od Okružnog tužilaštva u Bijeljini i, ako bi odluka bila zasnovana na pravu, a ne na politici, on nikad ne bio izručen BiH.

Ovako, odluka o izručenju nema nikakve veze sa pravom, pravdom i pravičnošću, nego je, čisto politička, iako Švajcarci, moguće, toga nisu ni svjesni.

Jer, kako bi iko ikada iz švajcarskog pravosuđa mogao i da pomisli da tužilaštvo bilo koje države u zahtjevu za izručenje može da tvrdi jedno, a da je stvarnost nešto sasvim drugo.

Dakle, jedini motiv i cilj Tužilaštva BiH bio je da Švajcarci Orića ne izruče Srbiji. To je potkrijepljeno tvrdnjom da bi izručenje Srbiji ugrozilo predmet koji se protiv njega vodi u BiH. A istina je da taj predmet šest godina miruje u ladici Tužilaštva BiH, nakon što je 2009. godine bijeljinsko Okružno tužilaštvo, koje je saslušalo Orića, spriječeno da protiv njega podigne optužnicu tako što mu je predmet oduzet.

Prije toga, Orićeva odbrana od Haškog tribunala zatražila je da se Okružnom tužilaštvu u Bijeljini naredi da obustavi dalju istragu protiv njega, što je Hag početkom aprila 2009. godine odbio. Tu u vodu pada i tvrdnja da je Hag Oriću već presudio u tom predmetu.

Dakle, više nego indikativno je to što je Tužilaštvo BiH prvi put objavilo da postoji taj predmet tek kad je postalo izvjesno da je Srbija zatražila Orićevo izručenje. 

U odluci za izručenje, Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske navela je da je "Ministarstvo pravde BiH zatražilo izručenje Orića da bi bio nastavljen postojeći krivični postupak koji se vodi protiv njega zbog činjenja ratnih zločina protiv civila".

Dobro bi bilo da ta Savezna kancelarija, Ministarstvo pravde i mediji prate da li će taj postupak, zaista, i biti nastavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana