Izostanci

Vedrana Kulaga Simić

Još jedna nova godina je pred vratima i to godina koja će (barem bi tako trebalo da bude) ponovo izvesti stanovnike Srpske, jedne oktobarske nedjelje, na birališta gdje će svoj glas dati onima za koje smatraju da će se zalagati za njih, predočiti njihove probleme i tražiti da se oni riješe što prije i bez ikakvih zabušavanja.

Tako je bilo prije tri godine kada je narod dobio nove narodne poslanike koji su se obavezali da će raditi za bolje sutra onih koji su ih i doveli na ta mjesta i koji su im omogućili da, samo po toj funkciji, imaju mjesečni "džeparac" i do 2.500 maraka.

Za taj iznos njihovo je bilo da dolaze na sjednice skupština, učestvuju u raspravama, postavljaju pitanja, diskutuju i glasaju.

Ipak, stvarnost je pokazala da je hiljadu ili dvije hiljade KM mjesečno malo da bi se neki od njih udostojili da makar dođu na sjednice, a ne daj Bože i progovore nešto, osim za vrijeme pauze.

Jer zašto i bi, kada ne postoje sankcije za poslanike koji ne žele da opravdaju povjerenje i novac koji im stiže na račune i to upravo od poreskih obveznika. Tačnije, njihovih prijatelja, sugrađana, komšija, poznanika….

Dovoljno je samo da se najave da su, eto i ovaj put, spriječeni da dođu na zasjedanje Skupštine i da se to samo uvede u zapisnik i nikom ništa. Drugima je, pak, dovoljno da se nekako "dovuku" do zgrade u kojoj se održavaju sjednice parlamenta Srpske, ali ne i da "griju" svoje poslaničke stolice. Jer nebrojeno puta do sada zvono je poslanike pokušavalo da vrati iz restorana ili sa hodnika u salu. Mnogo puta, nažalost i na sramotu, neuspješno.

Poražavajuća je činjenica da Narodna skupština RS nijedan put u prvih devet mjeseci ove godine nije zasjedala u punom sastavu i da je u prosjeku na svakoj sjednici nedostajalo sedam ili osam poslanika. Još više brine činjenica da su poslanici eskivirali kada se odlučivalo o veoma bitnim pitanjima poput imenovanja članova Vlade RS, budžeta, penzijama...

Opravdanih izostanaka uvijek je i bilo i biće ih, ali moramo da postavimo pitanje - kako to da uglavnom izostaju isti ljudi? Da li je nepisano pravilo da tako bude? Moramo da se zapitamo da li su svi opravdani izostanci zaista opravdani?

Poslanici, prije svega, ne smiju da postupaju po paroli "ne ide mi se na ovu sjednicu, imam većih obaveza". A nadležni u Narodnoj skupštini RS trebalo bi da počnu više pažnje da obraćaju na izostanke poslanika.

Funkciju narodnog poslanika moraju shvatiti ozbiljno i krajnje odgovorno, a ne kao povremenu šetnju kroz sale i hodnike na putu do većeg džeparca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana