Izolovani slučajevi kao ustaljena praksa

Aleksandar Stojanović

Jedan od osnovnih preduslova za miran suživot i povratak stanovništva na ognjišta s kojih su protjerani je međunacionalno i međuvjersko uvažavanje i poštovanje.

Naravno da nijedna država ne može potpuno da spriječi fizičke ili verbalne napade koji imaju elemente nacionalne i vjerske netrpeljivosti, ali veliki problem predstavlja kada takvi objesni pojedinci od države dobiju priliku da svoju netrpeljivost smjeste u zakonske okvire i obezbijedi im da izolovani slučajevi dobiju karakter represije državnog aparata. Po običaju, ta represija je usmjerena prema Srbima povratnicima i samo tada se ti napadi pravdaju zakonima BiH. Tako više ne možemo govoriti o izolovanim slučajevima, nego ideološki obojenim i sistemskim napadima.

Posljednji slučaj u kojem je zakon grubo, diletantski i hinjski zloupotrijebljen je kazna od 200 KM koju je dobio srpski povratnik iz Odžaka Damir Kovačević zbog tradicionalne vožnje badnjaka prilikom koje je istakao zastavu Srbije. Policija Posavskog kantona se u opravdanju za ovakav postupak pozvala na Zakon o javnom redu i miru i to na dio u kojem se kaže da je zabranjeno isticanje zastave druge države na mjestu gdje bi trebalo da bude istaknuta zastava BiH ili kantona.

Dakle, po logici Policije Posavskog kantona, traktor koji vozi badnjak je mjesto na kojem treba biti zastava BiH. Ništa ovdje ne bi bilo sporno da Odžak nema toliko zastava Hrvatske i HOS-a da bi im i Split pozavidio. Problem je, znači, to što je zastava Srbije, što je čovjek Srbin, pravoslavac. I tačka.

Ovo saopštenje je toliko besmisleno da, kada bi se ovakva odredba tumačila na ovaj način, svako ko nosi majicu sa npr. britanskom ili američkom zastavom (što je vrlo popularno) ili navijač reprezentacije koja igra protiv BiH oboji lice zastavom druge države, može biti kažnjen, jer bi, prema logici Policije Posavskog kantona, tu trebalo da bude zastava BiH. Zato zakone ne treba da tumači policija i zato policajac ne treba da glumi pravnika.

Ovakvi postupci u sebi nose ideološku notu, ne zato što određena stranka direktno naređuje da se vodi ovakva politika, nego zato što se već decenijama kroz ostrašćenu retoriku, sistemski i planski od strane pojedinih lidera stvara ambijent u kojem stasavaju pojedinci koji na badnjak gledaju kao na prasetinu ili smrtonosno oružje pod kojim neko želi da okupira BiH.

Taj policajac koji je kaznio Srbina samo zbog proslave vjerskog praznika nije proizvod svoje religije, nego ideologija čija je jedina suština mržnja prema svemu što ima predznak srpskog ili pravoslavnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana