Iznuđeni potezi

Veljko Zeljković

U posljednjih 30 godina na ovim našim prostorima konstantno se bavimo posljedicama, a ne i uzrocima, a što je i svojevrsni svjetski fenomen, koji se najočiglednije mogao vidjeti na primjeru Avganistana, migrantske krize, nestašice gasa... Umjesto da se gasi vatra kada ona plane, to se radi tek kada ostane zgarište. I tada se dolijeva visokozapaljivo ulje.

I onda, naravno, dolazi do iznuđenih političkih poteza koji, po pravilu, nailaze na osudu istih tih koji su i doveli do toga da se napuni do vrha čaša žuči. Onih koji su proteklih godina zagovarali demokratiju, jednakost i suživot, ali su radili sve suprotno uz malu pomoć prijatelja sa strane.

Tu se posebno izdvaja Bakir Izetbegović, ali i Željko Komšić i Šefik Džaferović i sva ona “građanska elita”, koja se zalaže za ukidanje etničkog principa odlučivanja. Oni su optužili Milorada Dodika za navodno antiustavno djelovanje izražavajući uvjerenje da će tužilaštvo, koje u gotovo svim segmentima kontroliše SDA, postupiti po stranačkim direktivama te pokrenuti krivični postupak protiv lidera SNSD-a koji je najavio da će vratiti sve oduzete nadležnosti Srpskoj. One su godinama uz prijetnje silom i zavrtanje ruku prenošene na nivo BiH. Vojska, policija, UIO...

Radilo se o planskom procesu institucionalnog oslabljivanja Srpske i njenom svođenju na praznu ljušturu. Ovo obezglavljivanje je nastavljeno. Na udaru se našlo poljoprivredno, a zatim i šumsko zemljište. Na ovaj način Srpska je faktički satjerana u ćošak. Baš kao i Srbi na Kosovu koji godinama preživljavaju neviđenu torturu.

Iako je iz Banjaluke konstantno poručivano kako to nigdje ne vodi, ovi apeli nisu dolazili do ušiju onih kojima su upućeni. I međunarodna zajednica pravila se slijepa. Dodik je na kraju odlučio da prelomi - vratiti sve oduzete nadležnosti, njih ukupno 144, ili više nije moguć zajednički život u BiH. Voda je došla do usta.

I opet ista šarada i parada. Oni koji su se svojski potrudili da dođe do ovoga, sada ponovo prijete. To rade oni koji su onemogućili da BiH postane normalna država. Umjesto toga radili su na identitetskom uništenju dva konstitutivna naroda u BiH i, što je najgore, to nisu ni krili.

Zaboravili su, a na šta su do sada polagali karte, da su se u međuvremenu promijenili geopolitički odnosi u svijetu. Zaključak: rata neće biti. Ali problem je što smo izgubili tolike godine zbog raznih političkih igara bez granica. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana