Izmještanje OHR-a

Vedrana Kulaga Simić

Kancelarija visokog predstavnika u BiH, zajedno sa svim ljudima koji su bili, ili su se igrali visokih predstavnika u ovoj zemlji, ostaće zapisana na stranicama istorije kao najnefunkcionalniji eksperiment u istoriji moderne demokratije.

Kancelarija je godinama unazad vedrila i oblačila nad BiH, miješala se tamo gdje joj nije mjesto, dok su za to vrijeme visoki predstavnici dobijali na račune iznose o kojima su u matičnim zemljama mogli samo da sanjaju.

Kancelarija se pretvarala u instituciju velikog potrošača i “smetala” koje ne zna na koju stranu da okrene i kakvu odluku da donese, a o dobrobiti onih koji žive u ovoj zemlji nije se ni razmišljalo.

Lideri političkih stranaka su pokazali da se i u ovoj zemlji može doći do dogovora u vezi sa pitanjima koja su od velike važnosti za BiH, njene stanovnike kao i za evropski put kojim se teži.

Određena pitanja već su stavljena na sto, usvojeni su važni zakoni i to bez prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH, što je pokazalo da ovdje postoje snage spremne na dogovor, da se stvari rješavaju i bez “čvrste” ruke stranaca i da nam ne treba niko da nam stoji nad glavom.

Sve više analiza pokazuje da je uloga visokog predstavnika, koja doduše nikada nije ni sprovođena u svom izvorno zamišljenom obliku, izblijedjela do te mjere da se po svjetskim metropolama, gdje je i skovan plan da OHR zasjedne u BiH, ozbiljno razmišlja o “novom rješenju”. I oni, ali i narod u BiH svjesni su da to rješenje može da bude samo jedno - zatvaranje Kancelarije i prepuštanje brige o zemlji domaćim snagama.

Na svjetlost dana izlaze i stavovi zemalja članica Savjeta za implementaciju mira u kojim se navodi da OHR nije više neophodan BiH i da je došlo vrijeme za njegovo izmještanje iz zemlje.

Čini se da se slika o BiH i njenim predstavnicima, ipak, na sreću, mijenja u očima međunarodne zajednice i onih čija se riječ još čuje kada je u pitanju budućnost ove zemlje.

Tako da sve ima svoj rok trajanja, a kako sada stvari stoje, sve su prilike da vrijeme Kancelarije visokog predstavnika polako, ali sigurno ističe. Došlo je vrijeme za izmještanje Kancelarije iz BiH na neko drugo mjesto. Srećan put!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana