Izmišljeni svjedoci

Željka Dobrić
Izmišljeni svjedoci

Tužilaštvo BiH nikome ne odgovara za svoj (ne)rad zbog čega se i moglo desiti da njegovi istražioci, za koje inače tvrde da ih imaju premalo za sve bitne istrage, po srpskim selima presreću stanovnike tražeći od njih da svjedoče o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Prošle sedmice su uručili pozive za svjedočenje za 150 srpskih stanovnika od ukupno 200 koliko ih živi u selu Petkovci u opštini Zvornik. I ne samo to. Zaprijetili su im kaznom od 5.000 maraka ili prinudnim privođenjem kako bi svjedočili o događajima u kojima nisu učestvovali.

Bezobrazluk i sramota za državu i njen pravosudni sistem. U kojoj normalnoj zemlji istražioci neke pravosudne institucije progone osamdesetogodišnje babe po selu i prijete im kako bi svjedočile o ratnim zločinima o kojima nemaju pojma? Gdje se to pozivi štampaju kao obrasci, a rukom dopisuje ime osobe koja se poziva na svjedočenje? Kakva je to pravna procedura i zar se tako gradi jedan slučaj o počinjenom ratnom zločinu?

Sa takvim Tužilaštvom BiH kome je neko očigledno dao pravo da progoni, šikanira i zastrašuje Srbe u njihovom vlastitom dvorištu niko u BiH nije bezbjedan. Prvo, zbog toga što sutra može pokucati i na njegova vrata, bez obzira na to što je možda u vrijeme rata bio tek dijete od deset godina i nema veze sa ratnim događanjima. Drugo, zbog toga što, umjesto da istražuju i procesuiraju krivična djela bombaša, ubica, mudžahedina, silovatelja, trgovaca ljudima i oružjem i sklone ih sa naših ulica kako bi svaki građanin u BiH bio bezbjedniji, oni progone srpske babe da im grade političke slučajeve.

Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao profesionalno, a svoju nesposobnost u istraživanju slučajeva od kojih javnost, pogotovo srpska, najviše očekuje kriju iza otrcane rečenice da ne komentarišu istrage koje vode.

Ovo je drugi slučaj da nadležne institucije BiH srpsko stanovništvo ispituju u vezi sa zločinima nad Bošnjacima. Sudbinu mještana Petkovaca doživjeli su i u selu Lokanj u blizini Zvornika.

Dok proganjaju nedužne seljane u Tužilaštvu BiH šute kada im se postavi pitanje kada će da podignu optužnice protiv počinilaca zločina nad Srbima, iako im je o događajima u logoru "Silos", zločinima mudžahedina na Ozrenu, "Dobrovoljačkoj ulici", "Tuzlanskoj koloni" i mnogim drugim slučajevima, dostavljena iscrpna dokumentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana