Izmicanje pravdi

Marijana Miljić Bjelovuk
Izmicanje pravdi

Ročište je odgođeno. Ukratko je to rečenica koju često možemo čuti sa adrese Suda BiH, ali samo u onim slučajevima u kojima se vode procesi protiv Bošnjaka koji su osumnjičeni za zločine nad srpskim narodom u proteklom ratu.

Pravdi i pravu tako izmiču skoro tri decenije. Po svemu sudeći, nastaviće se tim tempom rad u pravosudnim institucijama na nivou ove zemlje apsurda, ali isključivo u onim predmetima koji se odnose na procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima.

Nema sumnje i da im sve to omogućuju dobre veze koje imaju kako u pravosudnim, tako i drugim institucijama na nivou BiH, o čemu svjedoče i oni koji obavljaju najviše funkcije u zemlji, a koji bez imalo stida i srama osumnjičene za zločine nad Srbima nazivaju herojima.

Kakvi su im to heroji? Kome može biti heroj onaj koji je ubijao i protjerivao narod sa njegovih vjekovnih ognjišta? Takve stavove, bez imalo sumnje, mogu da imaju samo oni koji imaju iste namjere i ciljeve.

Cilj odgađana sudskih procesa, uprkos tonama materijalnih dokaza o ubijanju na stotine Srba i protjerivanju srpskog naroda sa njegovih ognjišta, ništa drugo nije nego da zločinci nikada ne budu tamo gdje su trebali odavno da provode vrijeme - u zatvoru.

U sudskim ladicama predmeti “Atif Dudaković”, “Dobrovoljačka”, “Čemerno”, ali i mnogi drugi, po svemu sudeći, za pojedine ne služe ni za šta drugo nego za skupljanje prašine u Sudu BiH. Kojim tempom se sudi osumnjičenim bošnjačkim oficirima za zločine, vjerovatno će i sam papir na kojem su pisane optužnice protiv njih na kraju istrunuti.

Naznaka da će se takva praksa zaustaviti nema ni na vidiku. Daleko smo od nje kilometrima. Izmišljaju se razlozi, pa i kao što su bolesti, samo da se osumnjičeni ne pojavljuju u sudnici i ne odgovaraju na pitanja o najstrašnijim zločinima počinjenim nad srpskim narodom.

Zbog svih tih opstrukcija od strane onih koji ih javno zagovaraju, ali i onih koji ih potajno kroje iza zatvorenih vrata, rok da predmeti ratnih zločina budu riješeni do kraja ove godine biće, po svemu sudeći, prolongiran za dodatne dvije godine.

Ali s obzirom na to da je i više nego izvjesno da će uslijediti prolongiranje već prolongiranih ročišta, vjerovatno će i taj rok sa 2025. godine, kako to inače bude u ovoj zemlji, biti prolongiran. Male, skoro nikakve šanse su da će pravosuđe u BiH, koje je sporo kao puž, samo u slučajevima suđenja osumnjičenim Bošnjacima, početi ažurnije da radi i privodi kraju procese protiv osumnjičenih bošnjačkih oficira.

Nema sumnje i da ćemo za dvije godine ponovo pričati već ispričano, jer nema volje u ovoj naopakoj zemlji da oni koji su odgovorni za zločine nad Srbima odgovaraju i budu smješteni tamo gdje je trebalo da budu odavno, među zidine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana