Između umnosti i bezumlja

Miroslav Filipović
Između umnosti i bezumlja

Antiustavnim djelovanjem bošnjačkih političara i zvaničnika, koji su otvoreno stali u odbranu Ejupa Ganića, osumnjičenog za ratni zločin, BiH je dovedena na liniju razgraničenja ustavnosti i neustavnosti, reda i nereda, prava i neprava, umnosti i bezumlja.

Zbog drske samovolje Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, njegovog stranačkog kolege i šefa bh. diplomatije Svena Alkalaja, ali i brojnih drugih sarajevskih istomišljenika u vezi sa "slučajem Ganić" i privatizovanja institucija BiH, ozbiljno je ugrožen ustavni i institucionalni sistem zemlje.

Opštem sarajevskom bezumlju, zbog euforične podrške osobi odgovornoj za likvidaciju 42 nenaoružana regruta JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine, pridružila se i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso izjavom da su svi u BiH Ejup Ganić.

Kako, poslije ovoga, očekivati korektan i profesionalan sudski proces za Ganića u slučaju da bude izručen pravosudnim organima BiH? Kad su i oni koji treba da ga procesuiraju obožavaoci i poštovaoci njegovog lika i "djela".

Možemo da zamislimo samo kakva bi žestoka reakcija međunarodne zajednice uslijedila kada bi, na primjer, najviše institucije RS i njeni zvaničnici stali u odbranu bilo kog Srbina osumnjičenog za ratni zločin.

Dž ovom specifičnom trenutku jedno od ključnih pitanja je i kako uopšte zaštititi institucionalni kapacitet zemlje ako se on podriva sa najviših političkih i pravosudnih institucija, ako zaduženi za red i zakon prizivaju nered i anarhiju.

Zato srpski predstavnici u institucijama BiH imaju legitimno pravo da odgovore na ovo institucionalno bezumlje, jer niko normalan ne može da se pomiri sa činjenicom da sistem staje u odbranu čovjeka osumnjičenog za ratni zločin.

Mora se naći način da se zaustavi bezočno urušavanje Dejtonskog sporazuma i Džstava ove zemlje, jer sistem ne može opstati na neracionalnoj osnovi i subjektivnom i proizvoljnom tumačenju Džstava i zakona.

"Slučaj Ganić" je verifikovao svu institucionalnu bijedu BiH i pogubnost politike bošnjačkog establišmenta koja privatizuje državu radi ostvarivanja svojih radikalnih i nemogućih ciljeva u čijoj srži je volja za beskrupuloznim vladanjem svima u zemlji. I tome predstavnici RS treba da stanu ukraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana