Izlaz

Vedrana Kulaga Simić

Za BiH je veoma često rezervisano jedno od poslednjih mjesta na evropskim i svjetskim ljestvicama i to uopšte ne iznenađuje kada se sagleda stanje i simboličan napredak koji bilježimo, ako i to, u mnogim sferama.

 

Da zemlja tako izgleda u mnogim očima, pokazala je analiza vodeće svjetske kompanije za procjenu uslova za poslovanje koja je pokazala da je BiH jedina u Evropi sa visokim rizikom od terorizma, da napori koji se ulažu s ciljem smanjenja korupcije još nisu dovoljno jaki te je uplitanje politike u ekonomiju i te­ kako prisutno.

Sve to nam, doduše, nije ništa novo, ali počinje da nervira. Godinama već slušamo jedno te isto - kako stalno radimo na stvaranju preduslova za jaču i efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako se stalno ažuriraju akcioni planovi koji definišu borbe u tim sektorima, ali na terenu i dalje gotovo sve isto.

Ovo nisu, jasno je svima, pitanja na koja se može staviti tačka preko noći, ali za vrijeme koje je proteklo moglo se dosta, dosta toga uraditi, ali nije. I to je naš i poraz i sramota.

BiH je zemlja koja se godinama vrti u dobro poznatim krugovima problema iz kojih teško pronalazi izlaz. Čak i nakon četvrt vijeka i dalje nam se u gotovo sva pitanja miješaju predstavnici međunarodne zajednice i mahom umjesto nas kroje rješenja ili bdiju nad ključnim političarima dok se ne izrodi dogovor o nekim pitanjima.

Za dosta dobrih stvari, ipak, nema dogovora, a neka važna pitanja su se dugo, ili se još drže pod tepihom. Istinska borba protiv terorizma je na toj listi jer dovoljno je reći da su nas mnogi upozoravali na niske kazne za pojedince koji su stizali sa stranih ratišta i njima sličnima.

BiH mora da ubrza na mnogim stazama. Zaostatak na ostalima jeste veliki, ali nije nedostižan ako se ostave po strani nemoguće želje na političkoj pozornici i krene da rješava bezbjednosne i ekonomske probleme kojih se dosta nanizalo.

Time stvaramo stvarne preduslove da nas se ne plaše oni koji nas pronađu na mapi i požele da investiraju na ovom području. A to nam treba. Sada, u vrijeme pandemije virusa korona, možda i više nego ikada.

Time stvaramo preduslov za bolji i bezbjedniji ambijent za sve one koji i dalje misle da imaju budućnost na ovom podneblju i koji nisu odlučili da pakuju kofere i krenu u potragu za boljim sutra čim pandemija prođe i kada se ponovo otvore granice u potpunosti. 

Time stvaramo preduslov da i ova zemlja, kakva god da je, krene naprijed i da dođe na bolje pozicije na regionalnim, evropskim i svjetskim ljestvicama i nije samo u pitanju broj, nego bolji život za sve njene stanovnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana