Izigrani poljoprivrednici

Željka Kokot

Godinama se vode priče da će se domaća poljoprivredna proizvodnja zaštititi od nelojalne konkurencije iz uvoza koja polako, ali sigurno, uništava proizvođače koji posljednjim atomima snage pokušavaju da isplivaju sa dna.

Da je BiH zemlja apsurda u kojoj je sve moguće potvrđuje i primjer vrijednih, poštenih, ali i izigranih poljoprivrednika.

Tako poziciju u kojoj su se našli mesari i voćari iz Srpske najbolje opisuju poznate narodne izreke davljenik se za slamku hvata i nada posljednja umire. Naime, oni koji nas hrane i od čijeg rada zavisi sudbina mnogih porodica u RS ovih dana sami biju bitku sa nelojalnom tržišnom konkurencijom. Ne sumnjaju u svoje kvalitete, ali znaju da protivnik u startu ima prednost.

Niko se ne pita zbog čega se u BiH svake godine uvezu tone smrznutog sumnjivog porijekla mesa, dok domaći proizvođači svježe meso prodaju zabadava u mesnicama, a stoku daju u bescjenje na pijacama. Niko se ne pita kako je nekolicini voćara koje je izigrala sarajevska firma "Klas".

Voćari koji su potpisali ugovore ponadali su se da će biti otkupljeno 6.000 tona jabuka, ali je njihov optimizam trajao veoma kratko. Dovedeni su pred svršen čin, jer jabuke, umjesto po cijeni od 0,45 KM po kilogramu, moraju prodati za 0,10 KM samo da ne bi propale u neuslovnim skladištima.

Iako su i jedni i drugi uputili apele na adrese nadležnih institucija na državnom i republičkom nivou, čini se da će pomoć i zaštita i ovog puta izostati.

Molba mesara da na period od 200 dana budu uvedeni privremeni prelevmani od 1,5 KM po kilogramu svinjskog mesa, odnosno 2,5 KM po kilogramu junetine i govedine, čime bi se cijene domaćeg i uvoznog mesa izjednačile, za sada nije dobila epilog. Izigrani voćari očekuju zaštitu nadležnih institucija, ali nažalost naišli su na zid, jer nemaju primjerak ugovora koji bi potvrdio da ih je sarajevska firma grubo izigrala.

Rješenje problema bezakonja i strahovlade na tržištu, ali i mnogih drugih, nalazi se u rukama onih koji nam svakodnevno kroje kapu iz svojih toplih i udobnih fotelja. Nažalost, čini se da oni malo mare za sudbinu običnog čovjeka čija je egzistencija odavno dovedena u pitanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana