Izgubljeni milioni

Vedrana Kulaga Simić

Osim enormnih suma koje se svake godine izdvajaju za njihov rad, institucije BiH svoj račun stanovnicima ove zemlje ispostavljaju i na osnovu izgubljenih sudskih sporova koji, što mnogo i ne iznenađuje, premašuju milione na godišnjem nivou.

Nemar mnogih institucija koštao je 14,6 miliona KM, koliko je dato u proteklih šest godina zbog izgubljenih sporova koje su pokrenuli mnogi nezadovoljni pojedinci protiv određenih institucija, ali i protiv same BiH.

Revizija učinka pod nazivom "Izdaci za sudske sporove", koju je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH, na vidjelo je iznijela brojne izgubljene milione nakon sporova u kojima su sudovi presudili u korist druge strane koja je, zbog povrede prava, tražila odštetu i naplatu duga od BiH i institucija.

Svima je stavljeno na znanje da ova zemlja ima velikih problema i da je potrebno da se napravi rez, utvrde uzroci, posljedice i sastavi plan za budućnost kako bi bili spriječeni dugoročniji problemi u godinama koje dolaze.

Ipak, treba da se zna da ovaj problem nije od juče, odnosno od dana kada je Kancelarija objavila zbirni izvještaj za period od 2008. do 2013. godine jer su revizori svake godine ukazivali i podvlačili koliko se novca daje za pokrivanje sudskih presuda.

Uprkos tome i dobro poznatoj činjenici kako ova zemlja stoji sa novcem, nije bilo reakcije.

Niko se nije "uhvatio za glavu" i prihvatio se računice, mjera i radnji kako bi se stvari vratile u neku normalu i smanjio postotak grešaka u radu i ponašanju.

Svi su ostali na svojim mjestima, sa istim platama i naknadama. Niko nije preuzeo odgovornost za greške koje se ponavljaju iz godine u godinu već je uspostavljeno nepisano pravilo da tako treba i da niko ne treba da se nervira zbog dva, tri izgubljena miliona.

Pokrenuti sudski sporovi u svakom slučaju ukazuju na greške, loše prakse i slabosti sistema izvršne vlasti u ovoj zemlji, za koju je previše da u godini ima više od 5.000 novih parničnih predmeta.

Revizija je uradila svoj dio posla, a na nadležnima je da zasuču rukave, predlože planove za rješavanje postojećih sporova i daju mjere za budućnost uz minimalan procenat greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana