Izgubljeni dani

Vedrana Kulaga Simić

Građani sa pravom glasa u Republici Srpskoj i FBiH pokazali su još lani u oktobru kome vjeruju i kome su spremni da predaju budućnost ove zemlje u naredne četiri godine, ali ta njihova odluka još nije sprovedena u djelo.

Izborni pobjednici nisu pobjednički zakoračili u ovaj novi mandat koji su dobili od svog naroda. Priča o konstituisanju vlasti na osnovu izbora se pretvorila u priču o uslovljavanju ovim i onim, a volja naroda je ostala po strani da čeka neke bolje dane, a gori su se nastavili nizati.

BiH je komplikovana zemlja, sa komplikovanim procedurama u kojima treba da se poštuje ustavnost i nadležnosti, a takav opis dodatno komplikuju oni koji na njenoj političkoj sceni godinama, a ponašaju se kao da su tu od juče.

Period od potvrđivanja rezultata opštih izbora je protekao u pokušaju dijela bošnjačkih i hrvatskih struktura da se u proces formiranja vlasti uvedu stvari za koje se od starta zna da nemaju podršku svih i koje, kao takve, automatski padaju u vodu jer, između ostalog, nemaju nikakve veze sa implementacijom izbornih rezultata.

Pitanja članstva BiH u NATO je samo jedno. Tu je i inicijativa o promjeni imena Republike Srpske i neke druge stvari na koje su samo uzaludno sati potrošeni, umjesto da su snagu utrošili kako bi pronašli izlaz iz ovog lavirinta u kojem je BiH zaglavila.

Ako su izabrani od naroda, za narod treba i da rade. Jasno je da političari imaju svoje lične interese, ali opšti interes treba da bude ispred toga, a u ovom momentu je da bude formirana vlast za šta su potrebni izborni rezultatu, koji su poznati mjesecima, i da konačno imenovani i izabrani zvaničnici počnu da rade za one koji su im omogućili dobre fotelje.

Previše dana je prošlo u tjeranju inata, a za to vrijeme za previše je produžen spisak stanovnika ove zemlje koji se spremaju da pakuju kofere i onih koji su sada već bivši državljani BiH. Previše je svega bilo u ovim mjesecima, osim dogovora i poštovanja zakona čega je trebalo najviše.

Gotovo svaki sastanak je završavao dogovorom da će se dogovoriti drugi put i tako u krug, a za to vrijeme zemlja pada u probleme na svakom ćošku - od nadolazećeg novog talasa migranata, loše investicione klime pa i nesigurnog napretka ka EU, za koji se svi zalažu, koji uveliko zavisi od stabilnosti vlasti koja je, generalno, i jedan od uslova za opšti razvoj i napredak.

BiH nema mnogo vremena. Mora da što prije počne da radi u interesu onih koji su birali sadašnje zvaničnike, da poštuje zakone i traži način kako da stvari napravi boljim, a ne da ih uništi. Pod uslovom da želi da opstane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana