Izgubljene donacije

Vedrana Kulaga
Izgubljene donacije

Milijarde maraka donacija stigle su poslije rata u BiH i date su na raspolaganje brojnim institucijama, poslije čega im se gubi svaki trag. Moglo bi se reći kako došle, tako nestale.

Iako je prošlo 15 godina, informacije o tome gdje su završile silne milijarde maraka pomoći nema niko.

Ni Istražna komisija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava koja su u BiH pristigla poslije rata nije uspjela da pruži adekvatne odgovore. Zašto? Zato što nekome nije u interesu da se otkrije gdje su nestale donacije koje su poslane kao znak pomoći i solidarnosti unesrećenom narodu poslije ratnih dešavanja.

U prilog tome ide činjenica da brojne institucije i organizacije nisu i neće da dostave podatke o dobijenim donacijama. Komisija je uputila četiri hiljade upita o dobijenim donacijama. Do sada je stiglo 1.313 odgovora, od kojih je 390 odgovora da te institucije ili organizacije nisu primale nikakve donacije. Ni poslije toga ništa nije mnogo jasnije.

Gdje su nestale pare? Ko je zloupotrijebio donatorska sredstava i ko opstruiše rad Komisije da bi se zauvijek izbrisao trag doniranog, a nestalog novca?

Ovo pitanje ne može da ostane bez odgovora, koji glasi da neko nešto krije. Zna se da su brojne vjerske institucije, humanitarne, vladine i nevladine organizacije dobijale milione maraka i dolara. Nedostavljanje informacija Istražnoj komisiji je znak da postoji osnovana sumnja da neki nešto kriju, a to ih istovremeno i optužuje.

Mnoge porodice ostale su zahvaljujući nečijim malverzacijama bez prijeko potrebne pomoći u najteže doba, a oni kojima taj novac nije pripadao sebično su ga prisvojili.

Prošlo je mnogo vremena od tada, međutim, za novcem se još uvijek traga. Pitanje je samo koliko će uspješna biti potraga, jer kako stvari sada stoje, velike su šanse da se put "odlaska donacija" nikada ne pronađe, a opstrukcija rada Komisije i skrivanje podataka potvrđuju prethodno izrečeno.

Dosad je bilo da kada neko neće da iznese stvari na vidjelo javnosti, nešto krije. Da li je tako i sada, kada se pokušava otkriti gdje su nestale donacije, odnosno ko je zloupotrijebio položaj i prisvojio pare?  

Odgovora nigdje nema, ali ima posljedica. Da su donacije utrošene na pravi način, danas ne bi bilo kolektivnih centara i imali bismo bolju privredu i infrastrukturu.

Ostaje da se vidi da li će budućnost otkriti tajne iz prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana