Izgradnja magistrale

Dragana Orlović

Vijest da će jadransko-jonska magistrala koja od Patrasa u Grčkoj vodi do Trsta u Italiji biti izgrađena preko Trebinja i Počitelja pozitivno je odjeknula u cijeloj Republici Srpskoj, ali i cijelim regionom.

Ova magistrala koja će umjesto preko Dubrovnika, Crnu Goru i Albaniju sa zapadnom Evropom povezivati preko BiH sasvim sigurno će donijeti višestruku korist Republici Srpskoj i FBiH.

Već nekoliko godina neprestano se govori o toj trasi, kako na nivou struke, tako i na nivou vlasti, a vlade svih zemalja učesnica napokon su shvatile koliki interes imaju kada zajednički sarađuju i opredijelile se za projekat i njegovu gradnju.

Republika Srpska će imati značajnu ulogu u ovom velikom projektu, jer bez njenih dozvola i saglasnosti ne bi moglo da bude ni izgradnje.

Projekat je veoma skup i za njegovu realizaciju biće potrebna podrška svih zemalja učesnica, ali Republika Srpska je spremna, kako ističu nadležni, da maksimalno učestvuje u onom dijelu za koji je ona zainteresovana.

Može se očekivati i da će današnja konferencija o zapadnom Balkanu u Berlinu donijeti pozitivne vijesti i da će biti posvećena prvenstveno ekonomskim temama, prije svega velikim infrastrukturnim projektima kao što je jadransko-jonska magistrala.

Nadaćemo se da će poziv njemačkog kancelara Angele Merkel i teme današnje konferencija na kojoj će se okupiti predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova, te EU, imati prioritet projekte koji su od vitalnog značaja za infrastrukturu, ekonomiju i razvoj zemalja, a ne politički karakter.

Politika u ovom slučaju treba da bude ostavljena po strani, a imperativ svih učesnika prilikom iznošenja stavova da bude projekat, kao i neki novi projekti koji će donijeti višestruki interes zemljama i njihovom narodu.

Vjerovaćemo da političari ovaj put u Evropi neće omanuti, i da u žaru svojih monologa i dijaloga neće zaboraviti zbog čega su otišli.  Da će se umjesto "na ratnoj nozi" (kao što to obično biva) vratiti sa pozitivnim rezultatima, posebno  kada je riječ o ovako važnom i velikom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana